Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Belarus: Campanie prezidențială agitată. Lukașenko din ce în ce mai contestat

proteste_belarus.png

Manifestant reținut de poliție în timpul unui miting antiprezidențial, Minsk, Belarus, 19 iunie 2020
Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

Alegerile prezidențiale din 9 august ar trebui să fie o formalitate pentru Alexander Lukașenko, care, după 26 de ani în fruntea țării, candidează pentru un al șaselea mandat. Numai că, omul de fier al Minskului se confruntă cu un val de proteste fără precedent, mai ales după ce principalii candidați disidenți au fost excluși din competiție. Corectitudinea alegerilor a fost permanent contestată de la sosirea la putere a  lui Alexander Lukașenko în 1994.

În trecut, Lukașenko era un lider popular. El întruchipa o stabilitate și o prosperitate de invidiat în spațiul post-sovietic. Astăzi însă, este poreclit „Sacha 3%”, scorul pe care l-ar obține dacă alegerile nu ar fi falsificate. Pentru cetățenii din Belarus paharul s-a umplut. Ei aspiră mai mult ca niciodată la schimbări politice.

Modul în care a gestionat criza de coronavirus și degradarea accentuată a economiei au afectat și mai mult imaginea lui Lukașenko. Pentru mulți cetățeni singura modalitate de a face campanie împotriva lui, a fost sponsorizarea altor candidați. Astfel au apărut mai multe personalități. Guvernul s-a speriat și a preferat să-i demită pe acești adversari.

Într-adevăr, sistemul judiciar s-a concentrat pe trei personalități:  Mikola Statkevitch, o figură istorică din opoziție, Sergei Tikhanovski, un Youtuber incisiv și Viktor Babariko, fostul bancher, a cărui arestare a provocat un mare scandal în urmă cu câteva zile. Acesta a fost probabil cea mai periculoasă personalitate  pentru Lukașenko: Viktor Babariko nu este din opoziția tradițională, a fost directorul Belgazprombank, o filială a gigantului rus Gazprom. Mai mulți angajați ai acestei bănci au fost arestați iar anchetatorii spun că Babariko este suspectat pentru fraudă și spălare de bani.

Președintele Lukașenko nu numai că și-a acuzat adversarul că ar fi vrut să ”privatizeze” țara, ci și că a fost susținut de Rusia. Actualul președinte a folosit acest ultim atac în mod repetat împotriva adversarilor săi. Această retorică dezvăluie relațiile tensionate pe care țara le întreține cu aliatul său tradițional.

Președintele Lukașenko a dat asigurări că opoziția a fost finanțată de „oligarhi ruși.”  El se prezintă ca un garant al independenței naționale - de altfel, a remodelat guvernul în acest sens - și joacă de bunăvoie această carte rusească. Știe că majoritatea populației respinge proiectul de integrare conceput de Kremlin. Dar știe, de asemenea, că echilibrul de putere cu Moscova nu poate fi egalat și că țara este foarte dependentă de Rusia, în special în domeniul energetic. Vecinul său puternic oferă oportunități economice esențiale.

Preocupat de izbucnirea unei noi revoluții în Piața Independenței - precum revoluția din Ucraina din 2014- Lukașenko nu prea știe ce să facă.  Totuși, acesta nu a uitat să menționeze că în spațiul post-sovietic au apărut noi fețe: Zelensky în Ucraina și Pachinian în Armenia. Potrivit unor observatori, s-ar putea ca Lukașenko să aibă nevoie de sprijinul Kremlinului, chiar dacă nu își dorește asta. El este așteptat miercuri, 24 iunie, la Moscova, cu ocazia paradei militare care comemorează victoria asupra Germaniei naziste.

 

Traducere de Anda Costiuc după rfi.fr