Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UK: Se redeschid restaurantele, hotelurile, cinematografele în Anglia

pub_anglia.jpg

Stalybridge Buffet Bar
Barurile, ca acesta din Stalybridge, Manchester, vor putea redeschide în condiții stricte de distanțare
Sursa imaginii: 
Getty Images

Pub-urile, restaurantele, hotelurile, cinematografele, muzeele și saloanele de coafură se pot redeschide începând cu 4 iulie în Anglia, când regulile de distanțare socială vor fi relaxate. Anunțul a fost făcut în parlament de prim ministrul britanic, Boris Johnson.

Premierul Johnson a spus că oamenii trebuie să rămână la 2 m de distanță unul de celălalt în public, dacă este posibil, dar va fi introdusă o regulă "un metru plus”.

"Principiul nostru este să avem încredere în publicul britanic în a-și folosi bunul simț în deplina cunoaștere a riscurilor, amintindu-ne cu cât ne deschidem, cu atât trebuie să fim mai vigilenți”, a spus el în parlament.

De asemenea, nunțile vor avea voie să aibă 30 de participanți, iar lăcașurile de cult vor avea voie să oficieze servicii.

Atunci când servesc în interior, pub-urile și restaurantele vor avea voie să ofere servicii de masă, iar localurilor li se va solicita să colecteze datele de contact ale clienților pentru sistemul NHS de testare și urmărire.

Cinematografele, galeriile de artă și muzeele au voie să redeschidă la fel ca teatrele și sălile de muzică, deși nu li se permite să găzduiască spectacole live.

Ce rămâne închis?

Următoarele locuri vor rămâne închise prin lege:

Club de noapte
Cluburile de noapte nu se redeschid pe 4 iulie
Sursa imaginii: 
Pinterest
  • Cluburi de noapte și cazinouri
  • Piste de bowling și patinoare interioare
  • Zonele de joacă interioare
  • Stațiunile balneare
  • Saloanele de manichiură 
  • Saloanele de masaj, tatuaje și piercing
  • Sălile de fitness și dans în interior și săli de sport
  • Piscine și parcuri acvatice
  • Centre de expoziții sau conferințe - altele decât cele care lucrează pentru acel loc.

Premierul Johnson a spus că anunțul înseamnă că "lunga noastră hibernare națională începe să se încheie”.

Liderul Partidului Laburist și al opoziției, Sir Keir Starmer, a spus că salută declarația în general, adăugând "Cred că guvernul încearcă să facă lucrurile corect și prin aceasta îl susțin”.

UK în urma Franței și Germaniei

În ultima vreme numărul infecțiilor a scăzut dramatic. În prezent, există în medie puțin peste 1.000 de cazuri noi pe zi.

Franța după Coronavirus
Franța a relaxat restricțiile înaintea UK și a avut mai puține cazuri de Coronavirus
Sursa imaginii: 
EPA

Aceasta se compară cu aproximativ 100.000 la vârf la sfârșitul lunii martie - nu știm cifra exactă, deoarece atunci se făcea un număr limitat de teste.

Numărul de infecții este încă semnificativ mai mare decât celelalte țări. Franța și Germania au mai puțin de jumătate din numărul infecțiilor din Marea Britanie (iar Germania are o populație mai mare), în timp ce Italia are mai puțin de un sfert.

Acesta este motivul pentru care există mulți experți, inclusiv fostul consilier științific guvernamental Sir David King, care își exprimă îngrijorarea că restricțiile se relaxează prea repede.

Măsura este valabilă doar pentru Anglia, în Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord, care au auto-guvernare, regulle sunt stabilite de administrațiile de la Edinburgh, Cardiff și Belfast, respectiv.