Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Președintele R.Moldova, la parada de la Moscova. Expert: Dodon are nevoie de o relație activă cu Rusia

dodon_masca.jpg

Președintele moldovean, Igor Dodon, a plecat la Moscova pentru a participa la parada de Ziua Victoriei
Sursa imaginii: 
Facebook/Igor Dodon

În plină pandemie, președintele moldovean, Igor Dodon, face o vizită în Federația Rusă. Șeful statului va participa, miercuri, la parada militară, de Ziua Victoriei, din Piața Roșie. Aici vor mărșălui și 75 de militari moldoveni ai Gărzii de Onoare, ajunși la Moscova, acum 10 zile. Dodon merge în Federația Rusă  în timp ce alți șefi de stat au refuzat să participe la paradă, din cauza pandemiei.Indiferent de riscurile grave ale pandemiei, Dodon vrea să transmită un mesaj de solidaritate personal lui Putin. Acest semn de solidaritate este mai valoros acum decât cu alte ocazii, din cauza pandemiei”, spune la RFI, politologul moldovean, Dionis Cenușă.

Înainte de plecare, președintele moldovean, Igor Dodon, a precizat că merge într-o vizită de două zile, în Federația Rusă, la invitația președintelui, Vladimir Putin. ”Voi participa la parada militară organizată cu prilejul aniversării a 75-a a Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei. La eveniment participă 75 de militari ai Gărzii de Onoare a Armatei Naționale a Republicii Moldova. De asemenea, în cursul întrevederilor cu colegii mei din străinătate, vom discuta chestiuni legate de dezvoltarea relațiilor bilaterale, preponderent în domeniul comercial-economic”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

Recent, șeful statului a venit cu detalii legate de subiectele ce urmează a fi abordate la Moscova.”Vreau să discut trei aspecte importante. Pe 30 iunie expiră regimul preferențial de exporturi, fără taxe vamale, pentru mărfurile moldovenești în Federația Rusă. În aceste condiții, din 1 iulie, urmează a fi achitate taxe vamale și acestea sunt destul de impunătoare. Unul dintre primele subiecte pe care le voi discuta cu domnul Putin, domnul Kozak, să rugăm partea rusă ca aceste înlesniri să fie prelungite. Un alt subiect care urmează să a fi abordat ține de autorizațiile de transport. De asemenea, vor fi discuții legate de acordarea creditului rusesc”.

În ceea ce privește participarea celor 75 de militari moldoveni la parada de Ziua Victoriei, decizie criticată dur de opoziție și societate, Dodon declară:”Mulți pseudo-patrioți din Parlamentul R.Moldova încearcă să facă gălăgie la acest subiect. Nu este absolut nici o încălcare.Nu este nici o logică în învinuirile lansate de unii deputați. Spre exemplu, anul trecut am delegat și am semnat un ordin prin care militarii moldoveni au participat la parada, de Ziua Națională a României. Anul acesta am decis să meargă militarii Gărzii de Onoare în Federația Rusă. Ei au plecat înainte. Acolo sunt cazați separați, sunt în carantină strictă. Sunt ferm convins că militarii vor reprezenta R.Moldova la cel mai înalt nivel și se vor întoarce sănătoși acasă. Eu cred că este o onoare pentru R.Moldova să participe la această paradă”, a menționat șeful statului.

Președintele Dodon are nevoie de o relație activă cu Moscova, spune la RFI, politologul moldovean, Dionis Cenușă.”Dacă alți lideri de țară (din opozitie) se raportează și prioritizează relația cu Bruxelles-ul, Igor Dodon preferă Rusia. Pe de o parte, indiferent de riscurile grave ale pandemiei, acesta vrea să transmită un mesaj de solidaritate personal lui Putin. Acest semn de solidaritate este mai valoros acum decât cu alte ocazii și poate fi tranzacționat pentru o porțiune proaspătă de concesii din partea Rusiei, preponderent în domeniul comerțului”.

Pe de alta parte, continuă expertul, ”caracterul tranzacțional al relației cu Rusia și rolul dialogului informal permite explorarea unor beneficii de moment, neașteptate sau încă nu totalmente cunoscute. Asemenea semi-transparență permite circularea speculațiilor și crearea iluziilor în rândul electoratului, ceea ce, de exemplu, este puțin probabil în raporturile cu UE, unde există luminozitate și respectiv previzibilitate”, susține comentatorul politic, Dionis Cenușă. 

Chiar dacă sunt puse speranțe în discuțiile pe marginea creditului rusesc, Igor Dodon nu poate insista pe acesta, dacă Rusia decide altfel, mai spune Dionis Cenușă.Totuși, chiar și niște discuții politice despre eventualele negocieri, l-ar putea favoriza pe Dodon în campania electorală pentru prezidențiale, conchide comentatorul moldovean, Dionis Cenușă. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre vizita președintelui moldovean, Igor Dodon, la Moscova