Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Președintele Poloniei la Casa Albă

2020-06-17t000000z_1143813075_rc2wah9btp9s_rtrmadp_3_poland-usa.jpg

Andrzej Duda și Donald Trump
Andrzej Duda și Donald Trump
Sursa imaginii: 
REUTERS/Kevin Lamarque

Polonia respiră aerul ultimelor zile de campanie electorală înainte de primul tur, însă iată că, președintele Andrzej Duda este în vizită oficială la Casa Albă, acolo unde Donald Trump este gazda primului președinte în vizită oficială  la Washington în era pandemiei coronavirusului. 

Aceasta este a patra vizită oficială a președintelui polonez la Casa Albă începând cu 2018, pe lângă alte 7 vizite în SUA în perioadă celor 5 ani de mandat care se termină oficial în luna august. Trebuie spus că este o frecvență a vizitelor peste orice medie europeană, iar SUA este în topul absolut al destinațiilor oficiale ale președintelui polonez.

Ultima vizită a lui Andrzej Duda la Casa Albă s-a consumat pe 23 Septembrie 2019. Una din livrabilele notabile după acea vizită a fost ‘visa waiver’ sau regimul fără vize pentru cetățenii polonezi în SUA. Însă în percepția înalților demnitari polonezi, asemenea livrabile în relație cu SUA sunt mai degrabă minime. De fiecare dată, scopul relației strategice cu SUA ține de securitatea hard a Poloniei, adică armament și trupe americane în număr cât mai semnificativ, staționate permanent pe teritoriul Poloniei.

Ce aduce nou această ultimă vizită și de ce anume acum?

În termeni diplomatici și având în vedere pandemia coronavirusului, aceasta este o vizită surpriză, ad hoc și dictată mai degrabă de două procese sau evenimente ce nu au legătură între ele. Primul rezultă din decizia lui Trump de a reduce efectivul trupelor americane în Germania. O decizie pe care a luat-o la începutul acestei luni. Oficialii polonezi la cel mai înalt nivel au reacționat imediat exprimându-și speranța că o parte din trupele staționate în Germania vor fi relocate în Polonia. Și, tot atunci a început un lobby intens din partea Poloniei pe această chestiune, care iată a rezultat în vizita oficială de astăzi, care însă este prezentată ca având loc la inițiativa Casei Albe.

Al doilea proces care a stimulat și mai mult Varșovia să facă lobby pentru o vizită oficială a lui Duda la Washington este campania electorală. Temele de campanie abordate în ultimele săptămâni nu i-au adus popularitatea scontată actualului președinte. Este clar că președintele Duda nu va reuși să învingă în primul tur, iar vizita de astăzi este în egală măsură o investiție electorală pentru cele două săptămâni ce vor preceda votul final din 12 iulie. În echipa lui Duda se speră că potențialul succes de astăzi de la Casa Albă va aduce voturi în plus. Trebuie să reamintesc că în Polonia Trump se bucură de cea mai mare popularitate printre statele UE. Conform unui sondaj din primăvara lui  2019 (Global Attitudes Survey, Q.38a), realizat de Pew Research Center, 51% din polonezi au o părere bună sau foarte bună despre Trump. Deci nu putem exclude ipoteza transferului de popularitate la care speră Andrzej Duda.

Ce stă pe masa de negocieri? Foarte recent, fostul consilier american pe probleme de securitate John Bolton și-a publicat memoriile, unde printre altele susține că nu mai târziu de toamna trecută, Trump nu-și aducea aminte de ceea ce polonezii ar numi ”Fort Trump” într-o conversație cu Angela Merkel (p.357). Se mai discută despre așa-numitul ”Fort Trump”, adică o bază militară americană?

Oficialii polonezi se referă în prezent la ”Fort Trump” mai degrabă ca la o figură de stil. Nu se mai discută despre o bază militară comparabilă cu cea din Ramstein în Germania. Conform informațiilor oferite de oficiali polonezi, Polonia va beneficia de transferul a încă 2000 de soldați americani, și nu 1000 așa cum fusese negociat în Septembrie 2019 în timpul precedentei vizite a lui Duda la Casa Albă. În prezent în Polonia se află aproximativ 5500 de trupe americane, din care aprox. 80% sunt trupe rotative. Ei bine, există voci inclusiv printre experții militari americani care recomandă schimbarea regimului din rotativ în staționar, ceea ce ar presupune negocieri inclusiv în cadrul Alianței NATO, nu numai la nivel bilateral. Un element nou discutat de această dată este statutul acestor trupe. Americanii vor un statut legal de imunitate completă pentru soldații americani staționați în Polonia, un statut de imunitate legală mai larg decât al celor din Germania sau Japonia. Acest statut este și mai important pentru americani, fiindcă Comandamentul Corpului V al Armatei SUA din statul Kentucky va fi transferat în Polonia, iar din Germania de la baza aeriană din Spandhalem (din vestul Germaniei) vor fi redislocate 30 de avioane F-16. Astăzi va fi, de asemenea, semnat un nou Acord de Cooperare Militară bilaterală. Suplimentar, SUA va transfera Poloniei 5 avioane militare de transport C130-Hercules, și, desigur va fi confirmat acordul pentru cumpărarea de către Polonia a 45 de avioane F-35. Pe lista de negocieri stă și subiectul procurării de către Polonia a două tipuri de elicoptere de atac – Boeing AH-64 Apache sau Bell AH-1Z Viper.

Agenda nu este însă dictată doar de chestiuni militare. Este așteptată semnarea unui memorandum pentru creditarea de către SUA a construcției unei centrale nucleare în Polonia. Și, nu putea să lipsească de pe masă dezvoltarea rețelelor 5G și securitatea în domeniul telecomunicației, dar și Inițiativa celor Trei Mări.

Au reapărut sau poate mai degrabă continuă schimburile de narative  între Polonia și Rusia pe tema interpretării istoriei celui de-al Doilea Război Mondial. Este o tema foarte importantă pentru ambele țări. Prefațează în vreun fel această dezbatere de politică bilaterală și internațională agenda lui Duda la Casa Albă?

Vizita lui Duda are loc și pe fondul altui eveniment cu încărcătură simbolică adăugată, și anume parada victoriei de la Moscova, parada amânată de pe data de 9 mai, însă programată pentru o dată apropiată zilei de 22 iunie, zi în care Rusia comemorează începutul celui de-al Doilea Război Mondial. De asemenea, cu 75 de ani în urmă, pe 24 iunie 1945 a avut loc așa-numita paradă a lui Stalin pentru marcarea victoriei asupra Germaniei naziste. Parada de astăzi a fost prefațată săptămâna trecută de un lung articol sub numele lui Vladimir Putin despre originile, consecințele și lecțiile ce ar rezulta din cel de-al Doilea Război Mondial. În acel articol, în viziunea lui Putin, Polonia nu ar fi fost o victimă a politicii între marele puteri, ci mai degrabă un actor oportunist care a plătit din această presupusă cauză. În articolul lui Putin, Polonia, inclusiv lideri polonezi interbelici sau localități de importanță strategică și simbolică pentru Polonia, este menționată de nu mai puțin de 45 de ori. Tezele lui Putin, rezonează foarte mult cu tezele lui Stalin despre al Doilea Război Mondial, teze enunțate încă în 1948. Partea poloneză deocamdată nu s-a aventurat să răspundă la cel mai înalt nivel. Printre vocile oficiale s-a evidențiat doar purtătorul de cuvânt al primului-ministru Stanisław Żaryn, care a calificat tezele lui Putin ca fiind un exemplu de revizionism si fals istoric, precum și un nou episod de dezinformare. Rămâne de văzut daca Andrzej Duda va prelua această temă în campania din următoarele săptămâni, la moment însă pare un fruct foarte accesibil. Nu putem exclude ca Duda să atingă acest subiect la Washington în timpul conferinței de presă după întâlnirea cu Trump.