Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


”Alegeri fără alegeri” în Serbia și consecințe în Balcani

vucic_dukanovic.jpg

Președintele Serbiei, Alexandar Vucic (stânga imaginii) și omologul său muntenegrean, Mila Dukanovic
Sursa imaginii: 
Getty Images via bbc.com

Grație proiectului Europa Plus, al RFI România împreună cu Agenția Universitară a Francofoniei pentru Europa Centrală și Orientală, ne-a parvenit de la Belgrad o interesantă analiză  BBC Serbia despre alegerile recent desfășurate:

Partidul Sârb al Progresului, al președintelui Alexandar Vucic, a obținut peste două treimi din mandate, dar în condițiile în care mai multe partide din opoziție au boicotat scrutinul, acuzând lipsa accesului la mass media.

După cum explică pentru BBC Serbia Vedran Dzihic, cercetător principal la Institutul Austriac de Politică Internaţională, alegerile din Serbia nu vor determina schimbări în politica regională, dar pot fi un exemplu bun sau rău pentru vecini. De ce? Pentru că au fost, de fapt, alegeri fără alegeri. Iar acestea sunt nelegitime, spune expertul pentru BBC Serbia.

Altfel, rezultatul lor este clar, iar Aleksandar Vucic și partidul său vor profita din nou de această victorie electorală, clamând o legitimitate pe care o vor folosi pentru a-și consolida și mai mult puterea. Acesta este exact tipul de sistem care ar putea fi descris ca o democrație imitată.

Întrebarea este dacă exemplul Serbiei va încuraja și alți lideri ai regiunii să trateze alegerile în același mod, iar aceasta riscă să conducă la continuarea tendinței de deteriorare a democrației și libertăților în întreaga regiune balcanică, pe termen lung.

Mai ales că și alte state din regiune pregătesc alegeri în perioada următoare.

Muntenegru se pregătește de alegeri la începutul toamnei , pe fondul unor manifestații împotriva noii legi privind libertatea religioasă, soldate cu arestarea unor preoți. Reamintim că la sfârșitul anului trecut, Parlamentul a votat o lege care, potrivit opoziției, ar duce la confiscarea bunurilor Bisericii Sârbe, acuzație pe care guvernul o respinge.

BBC reamintește că granițele Muntenegrului rămân închise pentru cetățenii sârbi, sub motivul epidemiei.

Odată încheiată campania electorală, liderii de la Belgrad și Podgorica, care au, fără îndoială, relații personale bune, vor putea să se concentreze asupra numeroaselor probleme care au rămas mult timp în suspensie și care sunt de o importanță vitală.

În Macedonia de Nord sunt programate alegeri la 15 iulie, pe un fundal de incertitudine politică și sanitară.

În alegerile parlamentare anterioare din Macedonia de Nord, Belgradul a susținut partidul perdant, de centru-dreapta, care s-a opus acordurilor de la Prespa cu Grecia, soldate cu schimbarea numelui țării, aderarea la NATO și deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

Dar, notează BBC Serbia, anii de mandat ai premierului de centru-stânga Zoran Zaev au adus o mai bună cooperare cu Belgradul.

În Bosnia și Herțegovina, data alegerilor nu a fost încă stabilită, dar este clar că  totul se reduce la relația cu sârbii din Republica Srpska, entitatea sârbă din Bosnia, și la sprijinul acordat liderului acesteia Milorad Dodik, un sprijin acordat în scopuri de politică internă.

"Vucic are nevoie de Dodik pentru a asigura voturile sârbilor din Republica Sârbă din Bosnia, Dodik are nevoie de Vucic pentru a asigura sprijinul Serbiei, care îi conferă legitimitate suplimentară în Bosnia și Herțegovina - această simbioză toxică nu se va schimba”, conchide analistul citat de BBC Serbia.

 

Întregul articol este disponibil aici

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 25 iunie 2020