Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Europa Plus | Comisia de la Veneția, dialog cu Tirana pe tema legii calomniei

mostar.jpg

Podul Vechi din Mostar (Bosnia și Herțegovina)
Sursa imaginii: 
Pixabay | Thales Paz

Victoria așteptată a liderului naționalist, Aleksandar Vucic, în Serbia face ca țara să arate ca o democrație fantomă, scrie BBC în limba sârbă care analizează ecourile și influența procesului electoral de la Belgrad în țările vecine. Comisia de la Veneția a analizat legile albaneze anticalomnie și spune că Tirana își dă interesul să apere libertatea presei. 

În Macedonia de Nord, victimele violenței în familie au la dispoziție o platformă de asistență juridică, premierul kosovar vrea să injecteze 1,2 miliarde de euro în economie, iar un fotograf bosniac expune la Sarajevo, „Apologia lui Eros”, un contrapunct voit față de nonsensul lumii de astăzi.

Chiar dacă granițele Serbiei au fost deschise parțial doar în timpul campaniei electorale, închiderea lor nu a împiedicat răspândirea discuțiilor electorale în regiunea balcanică,” scrie BBC News în limba sârbă făcând o analiză a felului în care au reacționat vecinii la campania și votul sârbesc.

„Aceste alegeri din Serbia, aceste alegeri fără diversitate sunt nelegitime. Rezultatul lor este clar, iar Aleksandar Vucic și partidul său progresist vor profita din nou de victoria electorală pentru a-și asigura legitimitatea și a-și consolida și mai mult puterea - acesta este exact tipul de sistem care ar putea fi descris drept a o democrație fantomă,” spune pentru BBC un analist sârb.

În regiune, Muntenegru a așteptat să treacă alegerile sârbești care deturnează atenția populației de la propriile „subiecte nepopulare”, țara urmând a organiza propriile alegeri la toamnă. Croația e mai degrabă interesată de realuarea turismului în context de Coronavirus ca să se mai uite cu atenție la vecini și are propriile alegeri pe 5 iulie. Relațiile dintre Serbia și Macedonia de Nord, mai încordate după ce partidul macedonean preferat de sârbi a pierdut, dar relaxate în decursul anilor, marcate doar de excaladări punctuale în chestiunea Kosovo, nu se vor schimba cu noua victorie a lui Vucic.

În Bosnia şi Herţegovina, Vucic are nevoie de Milodrag Dodik, reprezentantul sârb în președinția țării formată din 3 persoane. El îi asigură lui Vucic voturile sârbilor din Republica Srpska și Bosnia, dar are nevoie de acesta a-și asigura sprijinul Serbiei, fapt care îi oferă legitimitate suplimentară în Bosnia și Herțegovina.

Această simbioză toxică nu se va schimba,” spun analiștii pentru BBC.

Ce spune Comisia de la Veneția despre legile anti calomnie din Albania

Comisia de la Veneția a publicat, la sfârșitul săptămânii trecute, raportul final privind pachetul legilor anti calomnie aprobat de Parlamentul din Albania la sfârșitul anului trecut, anunță agenția ATA.

Comisia de la Veneția recunoaște eforturile depuse de autoritățile albaneze pentru a fi transparente, pentru a răspunde criticilor și pentru a îmbunătăți textele amendamentelor la acestă lege. Autoritățile albaneze și-au arătat dorința de dialog și preocuparea de a păstra libertatea de exprimare în țară, ” spune Comisia de la Veneția, potrivit agenției albaneze de presă.

Instituția recomandă mai multă claritate privind domeniile de aplicare, garanții sporite de menținere a anonimatului online, măsuri mai clare pentru a asigura independența politică a Autorității pentru Media Audiovizuală (AMA) – CNA-ul albanez.

Platformă de sprijin juridic pentru victimele violenței domestice în Macedonia de Nord

Asociația pentru Împuternicire, Solidaritate și Egalitate a Femeilor, cu sprijinul proiectului de participare civică USAID, a lansat o platformă online de asistență juridică pentru femeile victime ale violenței domestice în Macedonia de Nord, scrie site-ul sitel.com.mk. Platforma se numește simplu „Cereți sfaturi”. Asociația care a dezvoltat-o spune că „femeile vor putea primi informații despre posibilitățile legale de protecție împotriva violenței în familie și cum pot rezolva consecințele acesteia, precum divorțul, custodia copiilor, pensia alimentară, relațiile de proprietate sau moștenirea.”

Guvernul kosovar vrea să injecteze 1,2 miliarde de Euro în economie

Primul ministru al Republicii Kosovo, Avdullah Hoti, a anunțat un pachet de măsuri de stimulare economică, ca parte a programului de guvernare, în cadrul unui forum virtual organizat de Camera de Comerțul Americană în Kosovo. „Obiectivul nostru principal rămâne redresarea economică și avem un program extraordinar de detaliat în anumite domenii ale economiei”, a spus el într-un comunicat de presă citat de cotodianul kosovar Koha.

Premierul de la Pristina a subliniat că guvernul dorește să injecteze în economia țării suma de 1,2 miliarde de euro, ca măsură de dezvoltare economică. Din această sumă, 384 milioane de euro au fost deja mobilizați odată cu rectificarea bugetară.

Apologia lui Eros la Sarajevo

Galeria Asociației Pictorilor din Bosnia și Herțegovina de la Sarajevo găzduiește expoziția fotografului local Almin Zrno, intitulată „Apologia lui Eros”, anunță site-ul www.klix.ba. Artistul bosniac este prezentat de critici drept „fotograf-sculptor”, iar noua sa expoziție este un contrapunct al nonsensului care ne înconjoară astăzi, scriu jurnaliștii bosniaci.

Fotograful expune în plină pandemie și spune că nu o face pentru ca societatea să uite de problemele actuale, ci pentru a oferi o viziune diferită a omului, a aspectului său fizic și a curajului de a se arăta.

 

Au constribuit la realizarea revistei presei din Balcanii de Vest:

Dafina Meco, Albania

Hana Hot, Bosnia și Herțegovina

Besiana Krasniqi, Kosovo

Vladana Sivevska, Macedonia de Nord

Dejana Mirkovic-Birtasic, Serbia