Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Ultimul împărat păgân din dinastia fondată de Constantin cel Mare

iulian_apostatul.jpg

Iulian Apostatul, împărat roman între anii 361-363
Image source: 
britannica.com

În 26 iunie, anul 363, în Mesopotamia, se stingea din viață Iulian Apostatul. A fost ultimul împărat păgân al Imperiului Roman. El fusese grav rănit de o lance în cursul unei bătălii cu armata persană. Creștinii au interpretat moartea sa drept o pedeapsă divină pentru încercarea lui Iulian Apostatul de a restaura păgânismul.

Iulian Apostatul s-a născut în 17 noiembrie 331, la Constantinopole. El făcea parte din familia imperială romană. Tatăl său, Iulius Constantinus, era fratele vitreg al împăratului Constantin cel Mare.

Iulian a rămas orfan de mic. În copilărie și adolescență, viața sa a fost permanent pusă în pericol din cauza rivalităților din familia imperială. A primit o educație creștină solidă, însă a început să se îndoiască de creștinism după ce a devenit elevul unor filosofi precum Libanios sau Maximus din Tyr.

Iulian admira moravurile austere ale vechilor romani și disprețuia luxul și corupția pe care le întâlnise în administrația imperială. El credea că, de fapt, Imperiul Roman fusese corupt de creștinism și era de părere că restaurarea păgânismului ar reda Imperiului vechea sa vigoare.

În anul 351, Iulian a renunțat la creștinism și a adoptat o religie de inspirație neoplatoniciană, nu politeismul vechilor romani. În anul 355, Iulian a fost numit caesar al Occidentului. S-a remarcat prin victorii obținute împotriva triburilor germanice ale alamanilor și francilor. Treptat, popularitatea sa în rândurile soldaților romani din Occident a devenit tot mai mare.

În anul 360, în Lutetia, Parisul de azi, trupele romane l-au proclamat împărat. Apăruse o criză politică, pentru că Orientul roman se afla sub controlul lui Constanțiu al II-lea, ruda sa. Exista riscul declanșării unui război civil, însă  Constanțiu al II-lea a murit în 361, iar Iulian a fost recunoscut drept unic împărat.

A fost primit în triumf în Constantinopole. Noul împărat avea însă o problemă. Victoriile pe câmpul de luptă îi asiguraseră sprijinul legiunilor din Occident, însă cele din Orient nu îl apreciau în aceeași măsură. Drept urmare, Iulian Apostatul a decis să facă o serie de reforme, menite să îi asigure mai întâi sprijinul civililor. A descentralizat administrația imperiului, a eliminat o serie de taxe și a sprijinit dezvoltarea unor meșteșuguri. În același timp, a dat o serie de edicte anticreștine.

Iulian a decis să câștige și sprijinul militarilor printr-un război cu persanii din imperiul sasanid. A plecat în Antiohia, unde a început să își pregătească expediția militară în Mesopotamia. În primăvara anului 363, Iulian a atacat imperiul sasanid. La început, campania sa a fost încununată de succes. A ajuns lângă capitala persană Ctesiphon, unde a înfrânt o armată persană, dar nu a reușit să cucerească orașul. Hărțuit de inamici și amenințat de o nouă armată persană, Iulian a decis să se retragă. În cursul unei bătălii fără nici o importanță strategică, la Samarra, a fost rănit de o suliță. A murit câteva zile mai târziu. O dată cu el, s-a stins dinastia fondată de Constantin cel Mare, precum și tentativele de a restaura păgânismul.

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Pagina de istorie din 26 iunie 2020