Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Când al doilea război mondial este mai actual ca niciodată

dodon_putin_parada.png

Igor Dodon alături de Vladimir Putin la parada militară din Piața Roșie, Moscova, 24 iunie 2020
Image source: 
http://www.presedinte.md/

Am urmărit cu un sentiment ciudat defilarea celor 75 de militari moldoveni la parada militară organizată de Vladimir Putin pentru a marca împlinirea a 75 de ani de la victoria împotriva nazismului.

Și îmi amintesc de defilarea unui alt contingent moldovenesc, în București, la parada care a marcat Centenarul Marii Uniri.

Să recunoaștem, o distanță prea mare între cele două gesturi, pentru una și aceeași instituție, pentru una și aceeași țară.

Dar aceasta arată, în cele din urmă, ambivalența Republicii Moldova și, mai ales, faptul că este departe de a-și fi reglat conturile cu marile evenimente ale secolului XX.

Statul moldovean de astăzi este, până la urmă, o urmare a celui de-al doilea război mondial – dar este ea una în sens pozitiv sau negativ? De aici începe discuția, pentru că abordările între Prut și Nistru sunt foarte diferite.

Pentru moldovenii pro-europeni sau unioniști – și nu toți pro-europenii sunt și unioniști – Republica Moldova este o victimă a Pactului Ribbentrop-Molotov și a celui de-al doilea război mondial, care au adus ocupația sovietică, sistemul comunist, gulagul, deznaționalizarea. Pentru ei, defilarea soldaților moldoveni la Moscova a fost sinonimă cu capitularea.

Pentru moldovenii pro-ruși sau cu nostalgii sovietice, Republica Moldova este o consecință firească a victoriei în cel de-al doilea război mondial, sărbătorită acum două zile la Moscova.

Tema devine deosebit de actuală astăzi, când Kremlinul rescrie istoria.

Pe de o parte, Vladimir  Putin revizuiește imaginea lui Stalin – care nu mai este conducătorul sângeros și abuziv, ale cărui crime începuseră să fie dezvăluite în perioada Glaznostului și Perestroikăi lui Mihail Gorbaciov. El devine liderul puternic și patriot, care a adus măreție Uniunii Sovietice, indiferent de mijloace - și acesta pare a fi modelul actualului lider de la Kremlin, care tocmai se pregătește să preia puterea pe viață.

Vladimir Putin rescrie, de asemenea, și istoria celui de-al doilea război mondial, făcând din Polonia, țară atacată din ambele direcții, din victimă, vinovat. Uniunea Europeană și-a manifestat solidaritatea cu Polonia și a respins interpretările Kremlinului.

Și atunci, revenind la defilarea detașamentului moldovenesc la Moscova: nu înseamnă aceasta și acceptarea narativului rusesc privind cel de-al doilea război mondial, care transformă victimele în responsabili?

Astăzi, Republica Moldova are multe din caracteristicile unui stat eșuat, ceea înseamnă un nivel de trai catastrofal pentru cea mai mare parte a populație, excepție făcând, desigur, favorizații regimului.

Mulți privesc cu speranță spre Uniunea Europeană, de altfel au și emigrat acolo, dar perspectivele de aderare nu există în momentul de față și fondurile care vin de la Bruxelles sau București riscă adesea să ajungă în buzunarele cleptocrației de la conducere.

Există însă și o importantă latură nostalgică față de URSS când, s-o recunoaștem, din punct de vedere material, moldovenii o duceau mai bine. Și cu mult mai bine decât românii din acea vreme, sub Nicolae Ceaușescu.

Această nostalgie se răsfrânge azi asupra Rusiei lui Putin, care reprezintă reîncarnarea Uniunii Sovietice.

Și astfel, putem spune că, între Prut și Nistru, multe inimi au tresăltat, cu speranță și mândrie, la defilarea soldaților moldoveni în Piața Roșie.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica lui Ovidiu Nahoi din 26 iunie 2020