Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Trump: Soldații americani din Germania ar putea fi relocați în Polonia

trump_duda.png

Președintele Poloniei Andrzej Duda și președintele american Donald Trump la Casa Albă, 24 iunie 2020
Sursa imaginii: 
Reuters via France24

În mijlocul tensiunilor pe care le are în relația cu Angela Merkel, președintele american a anunțat, miercuri, o relocare în Polonia a trupelor americane staționate din Germania. Cu câteva zile înainte de alegerile prezidențiale din Polonia, Donald Trump își arată susținerea față de președintele naționalist Andrzej Duda care ar putea prelua un al doilea mandat.

Președintele american, care întreține relații foarte tensionate cu Angela Merkel, a confirmat diminuarea drastică a numărului de soldați americani staționați în Germania. În același timp Trump a insistat pe relația bună pe care o are cu naționalistul Andrzej Duda.

„Vom reduce forțele noastre militare din Germania. Unele se vor întoarce în SUA, altele vor merge în alte locuri, Polonia va fi o opțiune din Europa”, a declarat Trump în cadrul conferinței de presă comune, fără alte precizări cu privire la numărul de soldați despre care este vorba și nici despre calendarul acțiunii.

În ceea ce-l privește pe președintele polonez, acesta i-a cerut lui Donald Trump „să nu retragă trupe americane din Europa”, pentru a prezerva securitatea continentului adăugând că se declară dornic să primească mai mulți soldați americani în Polonia.

Decizia de a retrage o parte din trupele americane din Germania a accentuat tensiunile dintre Washington și aliații săi în cadrul NATO.

Donald Trump nu a încetat să-l elogieze pe „prietenul său” polonez, primul șef de stat străin invitat la Casa Albă de când s-au dat primele măsuri de carantinare în lupta împotriva pandemiei Covid-19 în SUA.

„Polonezii îl consideră ca pe o mare personalitate”, a spus Trump, considerând că face „o treabă fantastică” în țara sa. „Nu cred că are nevoie de ajutorul meu”, a adăugat acesta, respingând  acuzațiile de interferare în procesul democratic polonez.

În căutarea unui al doilea mandat, candidatul Partidului Lege și Dreptate (PiS) a fost mult timp principalul favorit în sondaje, dar de câteva săptămâni pierde din popularitate. Principalul său rival, primarul centrist și eurofil al Varșoviei, Rafal Trzaskowski, ar putea fi la egalitate cu el în al doilea tur. 

 

Traducere de Smaranda Teodoriu, după France24