Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Lumea văzută de Angela Merkel

Angela Merkel

Mai sunt puține zile până când, la 1 iulie, Germania va prelua președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Provocările sunt uriașe. Uniunea are nevoie nu doar să lase în urmă criza sanitară, dar și să se refacă din punct de vedere economic, să reconstruiască mecanismele interne atât de grav avariate, dar și să-și stabilească locul într-o lume în care plăcile tectonice se reașează din punct de vedere strategic.

Bineînțeles, așteptările din partea Germaniei sunt și ele foarte mari.

Despre importanța momentului vorbește și întâlnirea programată astăzi, la Castelul Meseberg de lângă Berlin, între cencelara Angela Merkel și președintele francez Emmanuel Macron. Un cuplu franco-german relansat odată cu propunerea comună a planului european de ieșire din criză de 500 de miliarde de euro.

Înainte de întâlnirea cu liderul francez, Angela Merkel a acordat un amplu interviu pentru șase publicații europene: The Guardian (Marea Britanie), Süddeutsche Zeitung (Germania), Le Monde (Franța), La Vanguardia (Spania), La Stampa (Italia) și Polityka (Polonia).

Iată câteva dintre afirmațiile cancelarei germane despre marii jucători globali cu care Uniunea Europeană ar urma să conlucreze sau să se confrunte în următoarea perioadă:

În privința relațiilor transatlantice, Angela Merkel a respins ideea unei autonomii strategice a Uniunii Europene în detrimentul NATO. Șefa guvernului german s-a declarat convinsă de valoarea deosebită pe care o are Alianța și a admis că Germania trebuie să cheltuiască mai mult pentru apărare.

Iată, așadar, o oarecare distanțare de poziția susținută de președintele francez, dar și un răspuns la criticile formulate de liderul de la Casa Albă, Donald Trump, care recent a anunțat retragerea a 9.500 de militari americani staționați în Germania.

”Trupele americane din Germania ajută la protejarea nu numai a Germaniei și a părții europene a NATO, dar servesc și intereselor Statelor Unite ale Americii”, a subliniat Merkel.

Iar unul dintre motivele esențiale pentru care Alianța trebuie menținută este China, potrivit cancelarei germane. Ea s-a declarat îngrijorată față de ascensiunea Chinei și a cerut mai multă coerență între aliați în abordarea relației cu această putere.

”Trebuie ca noi, europenii, să fim uniți, altfel vom deveni mai slabi. China a devenit un jucător global. Asta ne face parteneri în cooperarea economică și în combaterea schimbărilor climatice, dar și concurenți cu sisteme politice foarte diferite. A nu vorbi între noi ar fi cu siguranță o idee proastă“, a spus Merkel, care a insistat că summitul Uniunea Europeană-China, programat pentru luna septembrie și amânat în contextul pandemiei, va trebui, totuși, să aibă loc.

Cancelara germană vede China nu doar ca pe un rival comercial, ci și ca pe unul ideologic. Din acest punct de vedere, ea s-a declarat îngrijorată de faptul că Occidentul nu a reușit să ofere încă dovezi că poate triumfa la nivel global. Și aceasta, în timp ce China pune la îndoială edificiul democratic al Europei.

În privința Rusiei, lidera de la Berlin s-a declarat deranjată de războiul hibrid, campaniile de dezinformare și acțiunile ostile cum ar fi uciderea, la Berlin, de către un agent rus, a unui opozant cecen – dar aceasta nu înseamnă că nu trebuie să existe un dialog cu Rusia.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 29 iunie 2020