Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța: Fostul premier François Fillon și soția sa condamnați la închisoare

francois_fillon.png

François Fillon în timpul audierilor de la tribunal, Paris, 29 iunie 2020
Sursa imaginii: 
AFP via France24

Fostul premier francez François Fillon a fost condamnat luni la cinci ani de închisoare, dintre care doi cu executare, pentru deturnare de fonduri publice într-un scandal care i-a distrus şansele de a candida la preşedinţia ţării în 2017 şi a deschis calea către Palatul Elysée pentru Emmanuel Macron, transmit AFP şi Reuters citate de Agerpres.

Intenţia lui Fillon de a candida la preşedinţia Franţei în urmă cu trei ani a fost zădărnicită în urma acuzaţiilor că a plătit soţiei sale de origine britanică, Penelope, sute de mii de euro după ce aceasta fusese încadrată fictiv ca asistent parlamentar.

Tribunalul corecţional din Paris a decis, de asemenea, că François Fillon va trebui să achite o amendă de 375.000 de euro şi că acesta nu va avea voie să ocupe funcţii publice timp de zece ani.

Soţia sa, Penelope Fillon, a fost și ea condamnată, la trei ani de închisoare cu suspendare şi la o amendă de 375.000 de euro. În plus, ea nu va putea ocupa o funcţie publică timp de doi ani.

Soţii Fillon şi complicele lor Marc Joulaud, fost supleant al lui François Fillon în departamentul Sarthe (vestul Franţei), au fost condamnaţi și la rambursarea sumei de 1 milion de euro către Adunarea Naţională (camera inferioară a parlamentului francez). Inculpaţii au anunţat că vor face apel la această condamnare.