Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pagina de istorie: Autonomia Hong Kong-ului și protestele civice

hong_kong.jpg

Vedere din Hong Kong
Sursa imaginii: 
pixabay.com

În data de 30 iunie 1997, Hong Kong-ul revenea sub suveranitatea Chinei. Fosta colonie britanică a primit dreptul la o largă autonomie internă timp de 50 de ani. Însă autoritățile comuniste încalcă tot mai des drepturile promise, ceea ce transformă Hong Kong-ul într-un adevărat centru al protestelor civice.

Povestea unuia dintre cele mai dinamice orașe din lume începe în 1842. Împăratul Chinei a acordat în acel an Marii Britanii dreptul să își construiască un port pentru navele comerciale. Portul urma să fie amenajat pe o insulă din largul coastelor chinezești.

Concesiunea fusese acordată Marii Britanii după înfrângerea Chinei în primul război al opiului. Confruntarea a arătat superioritatea tehnicii militare europene și a pus capăt pretenției Chinei că reprezintă o monarhie superioară tuturor celorlalte state din lume.

În 1898, după ce Marea Britanie investise sume enorme în dezvoltarea Hong Kongului și la aproape 40 de ani după ce China suferise o nouă înfrângere în cel de-al doilea război al opiului, Marea Britanie și China au semnat un nou tratat.

Prin acest document, China concesiona Hong Kongul Marii Britanii pentru o perioadă de 99 de ani. Pentru Hong Kong a urmat o epocă de o prosperitate deosebită. Ceea ce era în 1842 un mic sat de pescari a devenit una dintre cele mai bogate colonii britanice. Hong Kong-ul a devenit o adevărată metropolă asiatică și o placă turnantă a comerțului global.

Practic, Hong Kong-ul a ajuns să dețină unul dintre cele mai mari și mai sigure porturi maritime din lume, iar pe insulă sunt două aeroporturi. Hong Kong International Airport este cel mai mare din Asia din punctul de vedere al traficului de pasageri. Hong Kong are azi 7,1 milioane de locuitori pe insula de 1.104 kilometri pătrați și este o metropolă asiatică în plină dezvoltare.

93 la sută din PIB-ul Hong Kong-ului este generat de servicii. La acest lucru contribuie și larga sa autonomie internă, garantată printr-un tratat semnat în 1984 între China și Marea Britanie. Autonomia a fost acordată Hong Kong-ului pentru 50 de ani, însă autoritățile comuniste încearcă să o restrângă, ceea ce generează proteste masive de fiecare dată.

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie