
Politică
Proteste la Hong Kong. Noua lege a ”securității naționale” ar fi fost adoptată
hong_proteste.png

Update: proiectul de lege, al cărui conținut nu este încă cunoscut public, ar fi fost adoptat marți dimineață, transmite France24 citând surse locale
Sute de locuitori din Hong Kong au defilat în liniște pe străzile orașului la sfârșitul săptămânii trecute pentru a protesta împotriva legii controversate a securității naționale. Poliția din Hong Kong a reținut 53 persoane, în timp ce în China continentală legislativul examinează încă o dată textul despre care țările occidentale spun că vizează anihilarea opoziției din teritoriul autonom.
Beijingul și puterea executivă de la Hong Kong spun că această lege este vitală pentru readucerea stabilității în fosta colonie britanică, ocupată de China în 1997 și unde anul trecut au avut loc proteste masive împotriva puterii centrale, care au zguduit țara.
Pentru oponenții legii, printre care opoziția pro-democrată din Hong Kong, SUA, țările Grupului G7 și UE, textul riscă să pună în pericol autonomia și libertățile teritoriului.
Reuniunea membrilor Comitetului permanent al Parlamentului național, organism subordonat Partidului Comunist Chinez (PCC), a început duminică și se așteaptă să dureze 3 zile. Niciun alt detaliu nu a fost dat în privința conținutului textului.
Legea vizează măsuri privind separatismul, teorismul, subminarea puterii precum și ”complicitatea cu țările străine”, precum și înființarea unui „organ de securitate națională” la Hong Kong care să depindă de guvernul central, a indicat agenția guvernamentală chineză în iunie.
După ce a fost retrocedat, teritoriul s-a bucurat de o autonomie largă față de China continentală. Cetățenii din Hong Kong beneficiază în prezent de multe drepturi, precum libertatea de exprimare și justiție independentă.
Articolul 23 din „Legea fundamentală”, care din 1997 servește drept mini-constituție pentru Hong Kong, prevede ca regiunea să funcționeze sub o lege care interzice „trădarea, secesiunea, revolta și subminarea”.
Consiliul legislativ (parlamentul din Hong Kong) intenționa să adopte o astfel de lege încă din 2003, dar a renunțat din cauza protestelor care au luat amploare.
Traducere de Smaranda Teodoriu, după France24