Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


China: Sunt femeile din minoritatea uigură sterilizate forțat? (raport)

femeie_uigura.png

Femeie din minoritatea uigură într-o localitate din China, iunie 2020
Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

Autoritățile chineze sterilizează cu forța femeile, aparent în cadrul unei campanii care vizează stoparea creșterii populațiilor etnice minoritare din regiunea Xinjiang, din vestul țării, rezultă dintr-un raport publicat luni de un cercetător german, citat de experți ONU care analizează situația minorităților din China.

Raportul, bazat pe o combinație de date regionale oficiale, documente politice și interviuri cu femei din minoritățile etnice, a determinat un grup internațional de parlamentari să solicite o investigație a Națiunilor Unite cu privire la politicile Chinei aplicate în regiune.

Acțiunea a stârnit furia Beijingului, care a negat încălcarea drepturilor grupurilor etnice din Xinjiang, susținând că acuzațiile sunt „fără temei”.

Țara este acuzată că a închis peste un milion de uiguri și alte minorități musulmane în lagărele de reeducare. Beijingul descrie însă facilitățile respective drept centre de formare profesională menite să îndepărteze oamenii de terorism în urma unei violențe raportate de separatiști.

Raportul lui Adrian Zenz, antropolog german care studiază politicile Chinei din Xinjiang, susține că femeile uigure și din alte minorități etnice sunt amenințate cu internarea în lagăre dacă refuză să avorteze sarcinile care depășesc numărul de nașteri permise.

Raportul lui Zenz, bazat pe date oficiale si neoficiale -folosește documente publice găsite pe internet- a fost citat anterior de experți ai ONU care investighează facilitățile.

Potrivit documentului, mai multe femei din comunitatea uigură ar fi spus că au fost constrânse să primească intervenții chirurgicale de sterilizare. Fostele deținute din lagăr au precizat că li s-au administrat injecții care le-au oprit menstruația sau le-au provocat sângerări neobișnuite, asemănătoare cu efectele pastilelor anticoncepționale.

Documentele guvernamentale studiate de Zenz au arătat, de asemenea, că femeile din unele comunități rurale în care trăiesc diverse minorități, au fost supuse deseori unor examene ginecologice obligatorii și teste de sarcină bilunare, efectuate de lucrători sanitari locali.

Zenz a constatat că rata natalității a scăzut sub medie în zonele din Xinjiang unde locuiesc în principal populații minoritare. Mai întâi acest lucru s-a întâmplat în comunitățile majoritare Han, între 2017 si 2018, când rata oficială a sterilizărilor din regiune a depășit brusc rata națională din 2016.

Activiștii uiguri spun că China folosește lagărele pentru a desfășura o campanie masivă de spălare a creierului care are drept scop eradicarea culturii și identității lor islamice.

 

„Dominația etno-rasială”

China pare să folosească controlul coercitiv al nașterii în Xinjiang ca parte a unui "plan mai amplu de dominație etno-rasială", a scris Zenz în raport.

"Aceste constatări ridică îngrijorări serioase cu privire la acțiunile Beijingului din Xinjiang; se pune întrebarea dacă ele reprezintă ceea ce ar putea fi caracterizat drept o ”campanie demografică de genocid", în conformitate cu definițiile ONU.

Alianța Interparlamentară pentru China (IPAC), un grup de parlamentari nord-americani, europeni și australieni de la diferite partide politice, a declarat luni că va cere o anchetă oficială pe tema „crimelor împotriva umanității sau a genocidului” în Xinjiang.

IPAC a fost format în iunie pentru a face față „provocărilor actuale și planurilor viitoare ale Republicii Populare Chineze”.

Ministerul de Externe al Chinei a declarat că afirmațiile sunt „fără temei”.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Zhao Lijian, a acuzat presa pentru "născocirea de informații false despre problemele Xinjiangului", adăugând că  Xinjiang este o regiune „armonioasă și stabilă”.

Grupul care apără drepturile uigurilor, World Uyghur Congress, a declarat că raportul arată un "genocid cauzat de politicile PCC (Partidului Comunist Chinez)", și a solicitat o acțiune internațională de protest împotriva Chinei.

 

Traducere de Anda Costiuc după rfi.fr