Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Brexit: ce se întâmplă din 2021 în lipsa acordului comercial

Boris Johnson în Camera Comunelor

Londra a decis să nu ceară extinderea perioadei de tranziție post Brexit care ia sfârșit la 31 decembrie 2020. In lipsa unui acord comercial, care nu va fi negociat pâna la acea dată, UE va pune în practică noi reguli vamale și comerciale cu Regatul Unit ceea ce afectează 100 de sectoare de activitate. Dreptul cetățenilor rămâne însă neschimbat. 

Britanicii sunt cuprinși de panică în aceste ultime ore care i-au mai rămas prim ministrului Boris Johnson pentru a cere UE extinderea perioadei de tranziție. Cum este limpede că el nu o va face, perioada de tranziție se termină în sase luni. 

De la 1 ianuarie 2021, Londra părăsește piața comună fără un acord comercial întrucât negocierile cu UE se află în punct mort. 

De cealaltă parte a Canalului Mânecii se crede că britanicii vor avea nevoie de viză pentru a merge în vacanță în Spania sau pentru a-și vizita reședința secundară din sudul Franței. 

Teama este nefondată. In baza Acordului de Retragere validat de ambele părți înainte de data Brexitului, adică înainte de 31 ianuarie 2020, britanicii și europenii se pot vizita fără necesitatea vizei. La fel, până la sfârșitul perioadei de tranziție, europenii stabiliți în Regatul Unit și britanicii din UE pot face cerere pentru obținerea reședinței permanente. 

Ce se schimbă însă începând cu 2021 sunt relațiile comerciale. Ambele părți vor introduce tarife vamale până acum inexistente. De aceea, UE s-a pregătit de o nouă relație – de data asta nereglementată cu Londra care vizează 100 de sectoare de activitate. 

Toate tipurile de comerț, inclusiv cel electronic- plățile bancare, transportul (ca și transportul de animale), produsele de toate genurile, securitatea alimentară, medicamentele, exportul și importul de plante – toate vor fi afectate. 

Brexit-ul în sine  are un impact lent și durabil, iar Brexit-ul fără acord comercial va avea consecințe nebănuite pe termen foarte lung.