Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


«Secondary Infektion» - o operațiune coordonată de dezinformare cu origini rusești

dezinformare_putin.png

Președintele Rusiei, Vladimir Putin
Sursa imaginii: 
Reuters via rfi.fr

Un centru de cercetare din SUA a dezvăluit recent o amplă campanie de manipulare online, care este condusă de  operatori ruși misterioși. Raportul « Secondary infektion » a urmărit timp de 6 ani circa 300 de platforme, analizând peste 2500 de informații false.

În urma cercetărilor realizate de experții centrului de cercetare american Graphika asupra operațiunii de dezinformare prezentă pe internet încă din 2014, s-a putut identifica un nou mod de implementare a informațiilor false. Numele raportului, « Secondary Infektion » face referire la operațiunea de propagandă « Infektion », lansată de sovietici în timpul războiului rece, în anii ’ 80, pentru a prezenta SIDA drept o ”invenție” americană. Stasi, poliția politică din Germania de Est, a fost apoi instruită de serviciile secrete ale Uniunii Sovietice să creeze acest mit pentru a-l răspândi în vest. Dar orice altă asemănare cu noua operațiune dezvăluită de compania Graphika se încheie aici.

Între timp, internetul a devenit cel mai eficient mod de a răspândi informații false. Potrivit experților, sursa unei informații este greu de găsit. Specialiștii în analiza conținutului online, susțin că originea rusă a acestor manipulări este aproape sigură, chiar dacă nu este posibilă atribuirea operațiunii unui anumit actor.

 

Propagandă

Majoritatea acestor informații, scrisori false sub logo-uri reale, declarații oficiale neadevărate, acuzații nefondate etc ... sunt postate în principal pe bloguri, site-uri web efemere sau forumuri mai mult sau mai puțin cunoscute – veriga slabă a internetului – nu neapărat pentru a deveni virale, ci doar pentru a lăsa o ”amprentă” și a crea o oarecare confuzie.

Facebook și forumul Reddit au descoperit primele dovezi. Analiștii Graphika au colaborat apoi cu un număr mare de platforme mai mici pentru a contura operațiunea. Aceștia au urmărit în jur de 2.500 de publicații, toate axate pe câteva teme favorabile Kremlinului în ultimii șase ani: campania de distrugere împotriva adversarilor ruși, propaganda anti-ucraineană, prezentarea NATO ca putere agresivă și - în ceea ce privește Europa - o constantă: este vorba despre provocarea discordiei  între țările vecine, instigarea temerii cu privire la problemele migrației și asupra coronavirusului, teme pe care Statele Unite sunt acuzate că le-au fabricat.

 

Marea Britanie

Pe lângă conținutul pro-rus al majorității fluxurilor de știri false, Graphika raportează și o acumulare de erori lingvistice în publicațiile online și suficiente elemente tehnice pentru a identifica originea rusă a acestor mesaje.

Studiul Graphika, disponibil și pe Twitter, a reînviat și tendința #PublishRussiaReport, adică apelul pentru publicarea sondajului efectuat în urmă cu 6 luni în Regatul Unit pentru a scoate la lumină interferența rusă în ultimele alegeri: referendumul Brexit, apoi alegerile generale. Mulți pun la îndoială motivele lui Boris Johnson pentru a nu publica acest raport. Operațiunea « Secondary infektion » oferă câteva răspunsuri: Marea Britanie este vizată în special.

 

Traducere de Anda Costiuc după rfi.fr