
Politică
«Secondary Infektion» - o operațiune coordonată de dezinformare cu origini rusești
dezinformare_putin.png

În urma cercetărilor realizate de experții centrului de cercetare american Graphika asupra operațiunii de dezinformare prezentă pe internet încă din 2014, s-a putut identifica un nou mod de implementare a informațiilor false. Numele raportului, « Secondary Infektion » face referire la operațiunea de propagandă « Infektion », lansată de sovietici în timpul războiului rece, în anii ’ 80, pentru a prezenta SIDA drept o ”invenție” americană. Stasi, poliția politică din Germania de Est, a fost apoi instruită de serviciile secrete ale Uniunii Sovietice să creeze acest mit pentru a-l răspândi în vest. Dar orice altă asemănare cu noua operațiune dezvăluită de compania Graphika se încheie aici.
Între timp, internetul a devenit cel mai eficient mod de a răspândi informații false. Potrivit experților, sursa unei informații este greu de găsit. Specialiștii în analiza conținutului online, susțin că originea rusă a acestor manipulări este aproape sigură, chiar dacă nu este posibilă atribuirea operațiunii unui anumit actor.
Propagandă
Majoritatea acestor informații, scrisori false sub logo-uri reale, declarații oficiale neadevărate, acuzații nefondate etc ... sunt postate în principal pe bloguri, site-uri web efemere sau forumuri mai mult sau mai puțin cunoscute – veriga slabă a internetului – nu neapărat pentru a deveni virale, ci doar pentru a lăsa o ”amprentă” și a crea o oarecare confuzie.
Facebook și forumul Reddit au descoperit primele dovezi. Analiștii Graphika au colaborat apoi cu un număr mare de platforme mai mici pentru a contura operațiunea. Aceștia au urmărit în jur de 2.500 de publicații, toate axate pe câteva teme favorabile Kremlinului în ultimii șase ani: campania de distrugere împotriva adversarilor ruși, propaganda anti-ucraineană, prezentarea NATO ca putere agresivă și - în ceea ce privește Europa - o constantă: este vorba despre provocarea discordiei între țările vecine, instigarea temerii cu privire la problemele migrației și asupra coronavirusului, teme pe care Statele Unite sunt acuzate că le-au fabricat.
Marea Britanie
Pe lângă conținutul pro-rus al majorității fluxurilor de știri false, Graphika raportează și o acumulare de erori lingvistice în publicațiile online și suficiente elemente tehnice pentru a identifica originea rusă a acestor mesaje.
Studiul Graphika, disponibil și pe Twitter, a reînviat și tendința #PublishRussiaReport, adică apelul pentru publicarea sondajului efectuat în urmă cu 6 luni în Regatul Unit pentru a scoate la lumină interferența rusă în ultimele alegeri: referendumul Brexit, apoi alegerile generale. Mulți pun la îndoială motivele lui Boris Johnson pentru a nu publica acest raport. Operațiunea « Secondary infektion » oferă câteva răspunsuri: Marea Britanie este vizată în special.
Traducere de Anda Costiuc după rfi.fr