Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Summitul grupului G5 Sahel, într-un context problematic

soldati.png

Soldați din Mauritania, grupul G5 Sahel, la frontiera cu statul Mali
Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

La șase luni după summitul din Pau, Franța, țările grupului G5 și partenerii lor internaționali s-au reunit marți la Nouakchott în cadrul unui summit, desfășurat în contextul tensiunilor politice din Mali și al degradării stabilității în Burkina Faso.

La șase luni după summitul de la Pau, președintele malian Ibrahim Boubacar Keita este în criză mai mult ca niciodată. De mai multe săptămâni, o coaliție eteroclită numită Mișcarea din 5 iunie îi cere să demisioneze. Unii dintre membri săi au amenințat deja că vor bloca accesul în Palatul Koulouba până când acesta va demisiona.

Partenerii Mali și în special ai Franței se tem că această „plutire” politică prevăzută la Bamako va încetini punerea în aplicare a acordurilor de pace în Alger. „Malinezii au rămas fără suflu în fața acestei degradări a climatului de securitate”, explică Baba Dakono, cercetător la Institutul de studii de securitate (ISS). „Până acum,  acest sentiment fusese dirijat spre forțele internaționale prezente în Mali, acum este dirijat spre președinte”, constată acesta. Această ocazie ar putea fi potrivită pentru a răspunde și a înfrunta cele mai importante întrebări: ce stat și ce guvern este potrivit pentru Mali? „Guvernul este nodul gordian al ieșirii din această criză din Mali și din regiunea Sahel”, rezumă Baba Dakono.

Chestiunea guvernării privește și armata

Summitul de la Pau a stabilit în luna ianuarie o mai bună coordonare între Barkhane și armata națională. Ritmul operațiunilor s-a accelerat dar uneori în detrimentul cetățenilor. „Eforturile armatei naționale au produs o degradare în comportamentul la adresa cetățenilor”, constată Alain Antil, directorul Centrului Africa subsahariană de la  Institutul francez al relațiilor internaționale. Amnesty International a înregistrat 199 incidente provocate de forțele armate saheliene între februarie și martie anul trecut.

„Dacă armata națională face victime în rândul cetățenilor, acest lucru va suscita noi proteste în rândul oamenilor care vor să-și protejeze propria comunitate. Dacă acest lucru nu este reglat, situația se va înrăutăți”, spune Alain Antil cu îngrijorare, amintind de delapidările și mitele din cadrul contractelor de armament care alimentează și deteriorează climatul,  în special în Niger, unde un audit al piețelor militare a scos la iveală aspecte scandaloase în ultimele luni.

„Guvernarea naște violență. Putem să trimitem cât de mulți militari vrem pe teren, lucrul acesta nu va rezolva nimic. Elitelor trebuie să li se impună un anumit număr de linii roșii în ceea ce privește exercitarea puterii”, estimează cercetătorul.

Burkina Faso, culoarul jihadiștilor

Ultimele șase luni au confirmat de altfel colapsul securității în Burkina Faso. „Toate provinciile sunt afectate”, declară Mahamadou Sawadogo, specialist în chestiunile legate de extremismul violent.

În acest context dificil, guvernul a decis în luna ianuarie recrutarea și înrolarea voluntarilor în armată. „Această strategie implică „un actor” în plus pe terenul care deja număra grupuri de auto apărare, iar acest lucru amplifică securitatea țării”, dă asigurări cercetătorul înainte de a adăuga: „Bilanțul uman nu este bun. Cetățenii devin o țintă pentru unele grupuri care în trecut îi cruțau fiindcă nu erau înarmați”.

„Burkina slăbită” a devenit un culoar pentru jihadiștii care avansează spre Golful Guineei, constată interlocutorii noștri. Coasta de Fildeș nu este nici ea cruțată, după cum a demonstrat noul atac de acum 3 săptămâni de la Kafolo.

Abdelmalek Droukdel a fost eliminat în perioada dintre reuniunea de la Pau și cea de la Nouakchott. Emirul organizației Al-Qaida din Maghrebul islamic a fost ucis pe 3 iunie de către forța franceză Barkhane cu sprijinul serviciilor americane. Este o nouă informație de luat în calcul, dar este dificil de estimat impactul pe care îl va avea restructurarea Aqmi asupra operațiunilor grupurilor care îi sunt afilitate, cum ar fi GSIM, și deci indirect asupra strategiei de luptă anti-teroristă de la Sahel.

 

Traducere de Smaranda Teodoriu, după rfi.fr