Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sondaj: Sandu l-a depășit pe Dodon în topul încrederii populației. Trei partide ar accede în viitorul Parlament

colaj_adevarul.jpg

Maia Sandu și Igor Dodon au șansele cele mai mari de a ajunge în turul doi al alegerilor prezidențiale din toamnă
Image source: 
Adevarul.ro

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare în R.Moldova, trei formațiuni ar accede în Legislativ. Partidul Socialiștilor și Partidul Acțiune și Solidaritate ar obține aproape același număr de voturi - în jur de 34 la sută fiecare. Pentru Partidul Șor și-ar da votul peste 7 la sută dintre cetățeni. Nu ar ajunge în Parlament deputații Partidului Democrat, dar și ai Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, prezenți acum în Legislativ. Sunt datele celui mai recent sondaj, realizat de Institutul de Politici Publice de la Chișinău, scrie IPN.Totodată, datele Barometrului Opiniei Publice arată că în topul încrederii populației în politicieni, fostul premier moldovean, Maia Sandu, liderul PAS, îl depășește pe președintele moldovean, Igor Dodon. 
 

Întrebați care este personalitatea în care au cea mai mare încredere, 10,6 la sută dintre cetățeni au răspuns Maia Sandu, iar 10 la sută, s-au referit la Igor Dodon. Alți lideri politici se află la mare distanță de cei doi. Asta în condițiile în care aproape jumătate dintre cetățeni spun că nu au încredere în niciun politician moldovean.

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, peste 75 la sută dintre respondenți sunt siguri că vor merge la urne. Șanse mari să ajungă în turul doi au fostul premier, Maia Sandu, dar și actualul șef de stat, Igor Dodon, liderul informal al socialiștilor. 33 la sută cred că Maia Sandu va câștiga scrutinul, în timp ce 29 la sută spun că Dodon va fi din nou președinte.

Cercetarea mai arată că, aproape 75 la sută dintre cetățeni consideră că țara merge într-o direcție greșită și doar 14 la sută au afirmat că direcția este bună. Peste 25 la sută, scrie IPN, susțin că veniturile nu le ajung nici pentru minimum necesar, în timp ce în jur de 45 la sută spun că banii le ajung doar pentru necesitățile stringente. 20 la sută afirmă că veniturile le ajung pentru un trai decent, dar fără posibilitatea de a procura lucruri scumpe. Doar 2 la sută dintre cetățeni pot cumpăra tot de ce au nevoie.

Datele Barometrului Opiniei Publice mai arată că, dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum la care s-ar decide aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, peste 55 la sută ar vota pentru. Împotrivă ar fi peste 20 la sută dintre cetățeni. În același timp, 30 la sută dintre respondenți spun că și-ar dori aderarea la Uniunea Economică Euroasiatică, iar aproape 40 la sută sunt împotrivă.

Același sondaj relevă că peste 50 la sută dintre cetățenii moldovenii consideră că șeful statului, Igor Dodon ar trebui să-și dea imediat demisia după ce în spațiul public au apărut mai multe imagini video cu fostul lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc care i-ar da o pungă cu bani președintelui Dodon. Între timp, aproape 65 la sută dintre cetățeni consideră că președintele trebuia să ceară o anchetă penală pentru denigrarea imaginii sale. Totodată, peste 63 la sută dintre respondenți cred că Dodon trebuia să-și ceară scuze publice de la popor.

Potrivit BOP, populația continuă să aibă cea mai mare încredere în biserică, primărie și mass-media. La celălalt pol, găsim partidele politice, Parlamentul și Guvernul.

Să mai spunem că, televiziunea rămâne a fi cea mai importantă sursă de informare, în opinia a peste 70 la sută dintre cetățeni, fiind urmată de internet, cu peste 65 la sută, iar cei care ascultă radioul astăzi sunt puțin peste 10 la sută. Pentru comparație, dacă vorbim de anul 2010, astăzi popularitatea internetului a crescut mai bine de trei ori, iar cea a radioului a scăzut mai bine de trei ori, arată datele Barometrului Opiniei Publice.

Și pentru că sondajul a fost realizat în plină pandemie, oamenii au fost întrebați și ce cred despre coronavirus. 27 la sută dintre cetățeni spun că infectarea cu Covid-19 nu este posibilă, 32 la sută - puțin probabilă, 20 la sută - destul de probabil și doar 12 -  foarte probabilă. 

Sondajul a fost realizat prin telefon, pe un eșantion de 1200 de persoane cu vârsta de 18 ani și mai mult, în perioada 13-23 iunie. Marja de eroare este de 3%. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre datele Baromentrului Opiniei Publice, lansat de Institutul de Politici Publice