Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Anglia: Călătorii din Germania, Franța, Italia, Spania - fără carantină

carantina.jpg

Pasageri sosiți pe aeroportul Heathrow
Călătorii sosiți în Anglia din circa 60 de țări nu vor mai trebui să stea în carantină timp de 14 zile
Image source: 
Reuters

Călătorii sosiți în Anglia din Germania, Franța, Italia și Spania nu vor mai trebui să se izoleze timp de două săptămâni începând cu 10 iulie, potrivit ministerului britanic al transporturilor. Lista completă a țărilor scutite, potrivit relatărilor circa 60, va fi publicată vineri.

Restricțiile de carantină au intrat în vigoare la începutul lunii iunie, pentru a încerca să prevină infecțiile cu Coronavirus într-o perioadă în care numărul de cazuri din Marea Britanie scădea.

Noile scutiri înseamnă că persoanele care sosesc din destinațiile selectate vor putea intra în Anglia fără a fi nevoie să se auto-izoleze, cu excepția cazului în care au fost sau au tranzitat prin țări ne-scutite în cele 14 zile precedente.

Cu toate acestea, anunțul nu garanteaza acorduri reciproce cu țările străine - ceea ce înseamnă că persoanele din Marea Britanie care călătoresc ar putea fi nevoite să se auto-izoleze la sosirea acolo.

Departamentul pentru Transporturi (DfT) a adăugat că administrațiile regionale "vor propune propria abordare a scutirilor”, iar pasagerii care se întorc în Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord "vor trebui să se asigure că respectă legile și îndrumările care se aplică acolo”.

Săptămâna trecută, guvernul scoțian a declarat că nu a luat încă o decizie finală privind reducerea restricțiilor la călătoriile internaționale.

De asemenea, guvernul galez trebuie să decidă dacă va urma Anglia cu restricții relaxate. În Irlanda de Nord, reglementările de carantină rămân în vigoare pentru călătorii care sosesc din afara Regatului Unit și a Republicii Irlanda.

Sistem semafor

Confirmarea primelor patru țări scutite în Anglia urmează după mai multe săptămâni de speculații cu privire la modul în care normele de carantină ar putea fi relaxate.

Avioane ale companiilor Easy Jet și Ryanair
Companiile aeriene au fost sever afectate de carantina călătorilor
Image source: 
Sean Gallup/Getty Images

Weekend-ul trecut, guvernul a declarat că va fi introdus un sistem de semafor, cu țări clasificate drept verde, galben sau roșu, în funcție de prevalența Coronavirus.

Guvernul a fost sub presiune pentru a relaxa măsurile de carantină din cauza impactului asupra industriei turismului, iar o serie de companii aeriene au solicitat guvernului să renunțe la carantină.

Un purtător de cuvânt al asociației profesionale Airlines UK a declarat că anunțul este "foarte binevenit” și înseamnă că companiile aeriene "vor putea reîncepe serviciile pe multe piețe cheie la timp pentru călătoriile în perioada de vârf a verii”.

Anunțul survine în ziua în care premierul Boris Johnson ține o conferință de presă, înaintea redeschiderii sâmbătă în Anglia a unor firme, inclusiv pub-uri, restaurante, saloane de coafură și cinematografe, după trei luni și jumătate de închidere.

Între timp, ministerul de externe va stabili, de asemenea, scutiri pentru o serie de destinații de la avizele sale actuale împotriva călătoriilor internaționale neesențiale, în vigoare începând cu 17 martie.