Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


UK promite dreptul la cetățenie pentru locuitorii Hong Kong-ului. China trece la amenințări

hong_kong.png

Protestatar reținut de forțele de ordine în timpul protestelor din 2019 din Hong Kong
Image source: 
AFP via rfi.fr

China amenință că va aplica contramăsuri dacă Marea Britanie continuă planurile sale de extindere a drepturilor de acordare a cetățeniei pentru locuitorii din Hong Kong. Anunțul vine la scurt timp după ce Beijingul a impus o nouă lege a securității naționale în insulă.

Beijingul a primit un val de critici, în special din partea națiunilor de Occident după adoptarea noii legi, care pretinde că va combate ”actele subversive, precum secesiunea, terorismul și complotul cu forțe străine”.

Îngrijorare provoacă și publicarea de către Baroul din Hong Kong a unei noi analize juridice ce avertizează că noua lege subminează sistemul judiciar independent al orașului și reprimă libertățile.

Marea Britanie a spus că noua lege încalcă principiul transferului suveranității Chinei „O țară, două sisteme” care promitea că le va oferi locuitorilor libertăți fundamentale precum și autonomie judiciară și legislativă până în 2047.

Marea Britanie a anunțat că pregătește un plan prin care să le permită milioanelor de cetățeni din Hong Kong să aplice pentru obținerea cetățeniei. „Ne vom ține promisiunea față de ei”, a declarat în parlament Ministrul de Externe, Dominic Raab.

Această decizie a produs furie din partea Beijingului, care spune că măsura nu face parte din înțelegerea încheiată după transferul suveranității asupra Hong Kongului din 1997.

„Dacă Marea Britanie face schimbări unilaterale, va încălca angajamentele și normele legii și ale relațiilor internaționale”, a declarat joi ambasada Chinei la Londra.

„Ne opunem total acestui lucru și ne rezervăm dreptul să luăm măsuri corespunzătoare”, a adăugat ambasada.

Marea Britanie nu este singura țară care propune astfel de planuri. Liderul australian, Scott Morrison, a declarat că lucrează „foarte activ” la un plan pentru protejarea cetățenilor din Hong Kong.

Taiwanul, la rândul său, are un departament special deschis care le oferă acomodare hongkonghezilor, în timp ce în Statele Unite s-a propus o lege, susținută de ambele partide, prin care locuitorilor din Hong Kong li se poate oferi cazare.

Beijingul spune că legea este necesară pentru a potoli efervescența protestelor pro-democratice din Hong Kong și pentru a restaura ordinea după un an de tensiuni politice.

Însă criticii se tem că legea va duce la o nouă perioadă de represiune politică, având în vedere că legi similare sunt folosite pentru a reprima disensiunile de pe teritoriul chinez.

Legea a declanșat furie în oraș și a afectat comunitatea de afaceri.

Baroul care-i reprezintă pe avocații din oraș a emis o critică usturătoare a legii, spunând că aceasta desființează ”zidul de foc” care există între sistemul judiciar din Hong Kong și instanțele controlate de Partidul Comunist Chinez.

Noile măsuri de securitate națională au fost „foarte generalizate”, a declarat grupul și ”pot să fie aplicate într-o manieră arbitrară, interferând cu drepturile fundamentale precum libertatea de conștiință, de exprimare și de adunare”.

Totodată a fost criticată „absența totală a unei consultări semnficative” cu cetățenii înainte ca această lege să fie dată.

-Primele arestări-

Mii de persoane au protestat miercuri, la data aniversării revenirii Hong Kongului sub guvernarea Chinei, împotriva noii legi chineze, blocând drumurile și cerând respectarea drepturilor fundamentale.

Poliția a folosit tunuri cu apă, sprayuri paralizante și gaze lacrimogene, arestând aproape 400 persoane. Șapte ofițeri au fost răniți, unul fiind înjunghiat în șold iar alți trei loviți de un protestatar de pe o motocicletă.

Zece oameni au fost arestați în conformitate cu nouă lege, fapt ce a demonstrat cum susținerea unei anumite orientări politice poate deveni un act ilegal peste noapte.

Majoritatea dintre cei arestați aveau steaguri sau pancarte pledând pentru independența Hong Kongului.

China susține că legea se aplică doar în anumite cazuri și că le dă mai multă putere agenților de securitate să opereze în mod liber în interiorul Hong Kongului, fără a fi constrânși de legile locale.

Legea pretinde jurisdicție globală, acoperind inclusiv infracțiunile de securitate națională de peste hotare, chiar și cele comise de către străini.

Unele procese vor fi ținute cu ușile închise, fără jurați, în timp ce poliția locală va fi însărcinată cu supravegherarea necondiționată, fără ca sistemul juridic să-și dea acordul.

 

Traducere de Smaranda Teodoriu, după rfi.fr