Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Hong-Kong: De teama noii legi a ”securității”, activiștii pro-democrație încep să bată în retragere

hong_kong_bun.png

Sursa imaginii: 
France24

În Hong Kong, o femeie rupe frenetic afișele și desenele militante care acopereau intrarea restaurantului în care lucra, într-un gest demonstrativ de disperare. Cei din opoziție sunt speriați de implementarea iminentă a  noii legi a ”securității” impusă de China și încep să facă pasul înapoi, de frică.

Un producător de documentare a filmat videoclipul și l-a postat pe Twitter pe 30 iunie. Se poate vedea cum o femeie care poartă mască și mănuși rupe afișele lipite pe fațada restaurantului. Ea ține în mână un afiș pe care scrie "Freedom"( libertate).

 

 

”Mă plimbam în Mong Kok și am dat peste această scenă deprimantă, al acestui restaurant din Hong Kong unde se dezlipeau afișelepro-democrație , cu câteva ore înainte de adoptarea legii privind securitatea națională. Libertățile din Hong Kong mor pe zi ce trece", a spus Arman Dzidzovic, producător de documentare.

Acest magazin făcea parte din „cercul economic galben”, un grup de firme din Hong Kong care și-au afișat public susținerea pentru mișcarea pro-democrație, ajutând în mod regulat manifestanții, oferindu-le mese gratuite, de exemplu.

Faimosul lanț de restaurante Lung Mun Cafe a anunțat că va părăsi cercul, decizia fiind influențată de promulgarea legii privind securitatea națională.

Această lege, promulgată marți 30 iunie de președintele chinez Xi Jinping, prevede pedepse cu închisoarea, uneori pe viață, pentru ”secesiune, subversiune, terorism și colaborare cu o țară străină sau elemente externe care pun în pericol securitatea internă”. Măsura a reînviat furia activiștilor pro-democrație, la un an după numeroasele proteste împotriva executivului din Hong Kong și a voinței Chinei de a-și consolida influența asupra teritoriului semi-autonom.

În timp ce o manifestație a fost organizată miercuri, 1 iulie, împotriva legii, activiștii pro-democrație par să adopte o strategie de retragere alimentată de frica represiunii.

Partidul politic din Hong Kong, Demosisto, fondat de activiștii pro-democrație, a anunțat dizolvarea acestuia. "După numeroase deliberări interne, am decis să dizolvăm partidul și să încetăm toată activitatea ca grup, având în vedere circumstanțele."

 

Traducere de Anda Costiuc după France24