Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Jan Hus, ars pe rug pentru erezie

jan_hus.jpg

Jan Hus, portret realizat de un autor necunoscut, secolul XVI
Image source: 
wikipedia.org

Acum 605 ani, la Konstanz, pe malul lacului Baden, era ars pe rug teologul reformator ceh Jan Hus. Reprezentanții Bisericii Catolice l-au condamnat la această groaznică moarte, printre altele pentru ideile sale anti-papale. Aflați mai multe despre ce idei i-au adus arderea pe rug din Pagina de istorie de astăzi.

La 6 iulie 1415, teologul reformator ceh Jan Hus a fost declarat eretic şi condamnat de Biserica Catolică la arderea pe rug. Acest lucru se întâmpla cu o sută de ani înainte ca Martin Luther să fi declanșat Reforma protestantă. Erou naţional al poporului ceh, iniţiator şi conducător al mişcării populare husite, creator al limbii literare cehe, Jan Hus a fost ars pe rug împreună cu manuscrisele sale.

Execuţia lui Hus şi prigoana declanşată împotriva adepţilor săi a fost una din cauzele directe ale declanşării Războaielor husite. Dar cine a fost acest Jan Hus?

El s-a născut în Husinec, în anul 1371, într-o familie săracă de cărăuşi. Cu toate că provenea dintr-o familie modestă, Jan Hus a urmat şcoala în Prahatice şi, din anul 1386, a studiat la prestigioasa Universitate Carol din Praga, cea mai veche universitate cehă. În 1402 îl regăsim profesor cu funcţia de rector la Universitatea din Praga, unde a predat teologie şi filosofie între 1409 – 1410.

Jan Hus a fost influenţat de operele profesorului de teologie John Wycliff, din Oxford, care aduceau critici la adresa clerului din Anglia, îndemnat să renunţe la bogăţia lumească şi la puterea politică pentru o viaţă modestă şi morală. La rândul lui, Hus a criticat lăcomia şi viaţa de desfrâu a clerului şi avuţiile lumeşti ale Bisericii. A luptat neobosit şi înflăcărat pentru reformarea Bisericii, a militat pentru libertatea gândirii şi introducerea limbii cehe în slujbele bisericeşti. Hus a predicat despre o viaţă severă, morală şi plină de virtuozitate, condamnând uşurinţa, luxul şi moda. El a condamnat cruciadele şi bula papală prin care iertarea păcatelor se realiza plătind bani Bisericii.

Teologul recunoștea numai Biblia ca autoritate supremă în credinţa creştină. De asemenea, Jan Hus nu a acceptat teza conform căreia Papa este infailibil, adică „nu greşeşte”. Popularitatea sa în rândul cehilor a crescut. Însă din cauza afirmațiilor sale, Jan Hus a fost excomunicat de papă, iar orașul Praga a a fost pus sub anatemă.

În 1413, Jan Hus a scris lucrarea De Ecclesia (Despre Biserică), prin care îşi exprima părerea sa despre ierarhia bisericească. Jan Hus susţinea că numai Isus poate să fie călăuzitor şi conducător în credinţă. Această afirmaţie a fost citată de acuzatorii lui la Konstanz, la procesul ce i-a fost intentat de un Consiliu catolic. A fost interogat şi a avut ocazia să-şi apere ideile. I s-a pretins să-şi retragă şi să dezmintă toate afirmaţiile eretice, dar a refuzat în mod repetat, astfel că în 6 iulie 1415, Jan Hus a fost ars pe rug la Konstanz împreună cu manuscrisele sale, iar cenuşa sa a fost împrăştiată în Rin. Astăzi, o piatră funerară aminteşte locul execuţiei.

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Pagina de istorie din 6 iulie 2020