Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Turkmenistan: Poporul începe să se revolte pentru prima oară împotriva președintelui și guvernului

Un președinte atotputernic care neagă de la bun început realitatea pandemiei de Covid-19, o catastrofă naturală care nu a lăsat loc niciunui ajutor din partea guvernului: cetățenii Turkmenistanului, cu ajutorul diasporei, încep să-și arate nemulțumirile în fața puterii care îi ignoră.

“Pleacă!” și “Hoțule!”, sunt înscrisurile care apar, de la sfârșitul lunii trecute, sub pozele președintelui Gourbangouly Berdymoukhammedov, așezate în transportul în comun sau la intrările în imobilele capitalei Achgabat, și în alte orașe ale uneia dintre cele mai închise țări din lume, notează site-ul rus specializat pe Asia Centrală – Fergana Agency.

La jumătatea lui iunie, site-ul anunța apariția unor bancnote pe care era scris cu stiloul: “Pleacă!” și “Moarte lui Haramdag, poporul s-a trezit!”. 

Atotputernicul președinte turkmen, la putere din 2007, poartă titlul onorific de “Arkadag”, adică “părinte al națiunii” sau “tătucă”.

Unul dintre autorii protestelor, sub anonimat, a mărturisit paginii Fargana Agency: “Oamenii se eliberează, nu le mai este teamă, ca până acum. Poporul își strigă problemele din ce în ce mai deschis și nu mai tace în fața autorităților, fiindcă paharul s-a umplut”.

Dificultățile economice grave din Turkmenistan au dus la acumularea acestor nemulțumiri în rândul poporului.