Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UE verifică vânzările online de măşti, combinezoane şi geluri dezinfectante

disinfection-of-hands-4963086_1280.jpg

UE verifică vânzările online de măşti, combinezoane şi geluri dezinfectante
UE verifică vânzările online de măşti, combinezoane şi geluri dezinfectante
Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

Comisia Europeană a lansat o serie de testări ale produselor puse în vânzare online în timpul pandemiei - măşti, combinezoane de protecţie, geluri dezinfectante - cu scopul de se asigura că nu prezintă niciun pericol şi respectă normele UE.

La data de 1 iulie, 63 de notificări au fost lansate prin sistemul european de alertă rapidă privind măşti şi alte 10 notificări privind combinezoane de protecţie, dezinfectanţi de mâini şi "baghete" de dezinfectare cu UV.

În consecinţă, au fost luate măsuri de urmărire, a precizat Comisia într-un comunicat.

Comisia Europeană a cerut cooperare din partea principalelor platforme de vânzări online, între care Amazon, Ebay, AliExpress sau Cdiscount.

"Demersul a constat mai ales în a le cere să retragă foarte repede un număr de anunţuri şi de produse de pe platformele online", a precizat comisarul pentru justiţie, Didier ReyndersReynders, potrivit Agerpres.

Reynders a ținut să avertizeze împotriva produselor, uneori prezentate ca "remedii miraculoase", care au apărut cu milioanele pe internet în timpul crizei provocate de noul coronavirus. Oficialul a denunţat "comercianţii care găsesc noi modalităţi de a exploata vulnerabilitatea consumatorilor şi de a ocoli controalele existente în timpul pandemiei".

Numărul total de cazuri de infectare cu noul coronavirus a ajuns miercuri la 11.797.213, potrivit datelor publicate de Organizația Mondială a Sănătății. În total, 543.595 de oameni au murit din cauza pandemiei, la nivel mondial.