Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bruxelles: Angela Merkel cere solidaritate cu țările afectate de pandemie

Merkel PE Covid19

In ședința plenară a Parlamentului European la Bruxelles, Angela Merkel - aflată la cârma UE pentru șase luni - a spus miercuri 8 iulie că UE trebuie să fie mai unită în urma crizei Covid19. Solidaritatea, coeziunea, climatul, digitalizarea, respectarea statului de drept și UE actor principal pe scena globală , iată prioritățile președinției germane a UE.

Toți deputații europeni erau prezenți  în hemiciclul de la Bruxelles pentru dezbaterea cu Angela Merkel, o dezbatere axată în principal pe bugetul de relansare economică a UE. 

Planul Comisiei Europene - cel de 750 de miliarde de euro compus majoritar din subvenții - intră în dezbaterea liderilor UE începând cu 17 iulie.

Se știe că patru state nordice îl resping.  Pentru ele ideea de subvenții din bani obținuți de pe piețele financiare cu ajutorul lor, al economiilor robuste din nordul Europei, nu poate fi o soluție viabilă.

Dar Angela Merkel se distanțează de clubul austerelor cărora le cere solidaritate cu țările cele mai afectate de pandemie.

Care sunt acestea? Ea nu le-a numit, dar este vorba despre Italia, Spania, Portugalia și într-o oarecare măsură Franta și Belgia. 

Confruntarea de idei și mentalități are loc între clubul sudic și cel nordic, având Germania ca mediator și Franța ca avocat al celor din sud în timp ce-și face și propriile-i jocuri. 

Angela Merkel forțează mâna austerelor să-și dea acordul înainte de vacanță de vară pentru ca discuțiile să nu se prelungească apoi de manieră primejdioasă. 

Dar în toate aceste discuții, multe țări de fapt nu prea se regăsesc. 

Planul gândit de Comisie se vrea cuprinzător și ia deci cât de cât în considerare și economiile care au avut de suferit din pricina izolării fără să fi avut neapărat cazuri extrem de multe de Covid19. Este vorba aici în principal despre  țările din est și Grecia. 

Pentru ele, împrumuturile pe termen lung și foarte lung pot fi o soluție – ca și pentru Spania și Italia – dar cum totul este bazat pe principiul solidarității (ne îndatoram toți pentru toți), există deci și o capcană. 

Prin acest model de relansare emanat de la Comisia Europeană condusă de un politician foarte slab, Ursula von der Leyen,  țările din est  cu economia fragilă se vor îndatora pentru Italia și Spania care refuză în același timp să prezinte vreun plan de redresare economică în schimbul banilor pe care-i vor primi. 

Asta era de fapt cerința austerelor care au o contra propunere: 250 de miliarde în împrumuturi pe termen mai puțin lung și condiționate.

Summitul UE care se deschide în 17 iulie la Bruxelles va fi prin urmare unul lung și extrem de dificil. In capul mesei va sta un politician și mai slab decât von der Leyen, actualul președinte al Consiliului UE, Charles Michel, care a reușit performanța de a se  eclipsa total în fața liderilor europeni. 

Din aceastaa cauză toată lumea contează pe talentele de negociator și pe autoritatea Germaniei – ca cea mai importantă economie a zonei euro. 

In fine, la ce ne putem aștepta? 

Se spune că Merkel are interesul economic și politic ca UE să redevină puternică, dar cancelarul german pare să-și fi pierdut din autoritate în fața Olandei și a țărilor scandinave care ele duc pe umerilor lor șansa UE de a se împrumuta cu dobânzi mici.