Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Statul de drept, MCV și Covid19

eu_ybq-x0am8q60.jpg

Rule of Law Bxls
România și Bulgaria vor să scape de MCV și să fie primite în mecanismul global de monitorizare
Sursa imaginii: 
EUropean Union 2020

Germania face din apărarea statului de drept una din prioritățile sale pe plan UE pentru următoarele șase luni în timp ce, în ciuda crizei Covid19, România și Bulgaria se străduiesc să scape de MCV la toamnă. 

Apărarea statului drept, această rățușcă urâtă a UE de azi, a fost poziționată de Germania printre dosarele cele mai fierbinți ale președinției sale europene care a debutat la 1 iulie. 

Angela Merkel a spus-o în 8 iulie în Parlamentul European la Bruxelles, în timp ce la Consiliu a avut loc o prezentare orală a Comisiei Europene privind MCV-ul.

Prezentarea face parte din rutina cooperării între instituțiile UE. Următorul raport privind progresele României și cele ale Bulgariei va fi publicat spre sfârșitul anului. 

Criza Covid19 a împiedicat Comisia să adune prea multe elemente noi de analiză pâna la această dată. 

Dar tot in a doua jumătate a anului, Comisia Europeană prezintă noul cadru de susținere a statului de drept , în urma derapajelor din mai multe state membre. Acesta va fi un mecanism global de monitorizare. 

România și Bulgaria au ambiția să scape de MCV-ul care le-a pus într-o categorie inferioară în UE încă din 2007 și să fie primite, ca și restul țărilor UE , în noul mecanism global. 

Bruxelles propusese încă de anul trecut ca doar Bulgaria să scape de monitorizarea veche, dar majoritatea statelor au preferat atunci să amâne decizia. 

Ambiția Bucureștiului și a Sofiei este de a intra în rândul lumii din acest punct de vedere, dar situatia nu s-a ameliorat simțitor între timp, după cum cred unele state membre. 

Criza Covid19 poate fi însă de natură a inspira unele capitale cum sunt Haga, Berlin sau chiar Paris; rămâne de văzut dacă ele vor relativiza situația sau dacă, dimpotrivă, ele vor fi încă și mai dure.

 
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghisan