Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Brexit: Casele de îngrijire riscă o "gaură neagră" de personal din 2021

personal_case_ingrijire.jpg

Personal din casele de îngrijire
Circa o șesime dintre lucrătorii din casele de îngrijire sunt cetățeni străini
Sursa imaginii: 
https://www.mede-care.co.uk/

Liderii din sectorul îngrijirii au avertizat că ar putea confrunta cu o "gaură neagră” a personalului din cauza impactului proiectului de lege privind imigrația după 1 ianuarie 2021. Circa o șesime din personalul acestpr case e formată din cetățeni străini. 

Coaliția Cavendish - care reprezintă grupurile de sănătate și îngrijiri sociale din Marea Britanie - se declară îngrijorată. Propunerile actuale nu ar permite să fie recrutați suficient de mulți lucrători din străinătate, a avertizat coaliția.

Liderii a 37 de organizații naționale de îngrijire, inclusiv Confederația NHS (Serviciul Național de Sănătate), au semnat scrisoarea către premierul Boris Johnson.

Ei spun că proiectul de lege propus după Brexit - 1 ianuarie 2021 - ar putea avea un efect dăunător asupra caselor de îngrijire și a altor servicii de îngrijire socială, mai ales când țara intră în iarnă - ceea ce ar putea aduce provocări suplimentare din cauza pandemiei Coronavirus, care a cauzat aproape 20000 de decese în aceste case, din totalul de aproape 45000 pentru Regatul Unit.

Proiectul de lege privind imigrația, care a trecut de prima lectură în parlament, abrogă libertatea de mișcare a Uniunii Europene și introduce un nou cadru pentru cine poate veni să locuiască și să lucreze în Marea Britanie.

Legislația va pune cetățenii UE și Spațiul Economic European (SEE) la egalitate cu imigranții din afara blocului și deschide calea pentru guvern de a introduce un nou sistem bazat pe puncte.

Dar Coaliția Cavendish a spus că acest sistem bazat pe puncte nu include în prezent îngrijirea socială, deoarece posturile nu depășesc pragul salariului minim propus și "nu sunt clasificate ca o ocupație deficitară”.

Posturi vacante

Unul din șase lucrători din sector este străin și câștigă în medie între 16400 și 18400 de lire sterline anual în Anglia, spune coaliția. Începând cu ianuarie viitor, în baza noii legi, lucrătorii străini ar urma să aibă garantat un salariu minim de 25.000 de lire sterline anual pentru a fi acceptați în Marea Britanie.

Casă de îngrijire a vârstnicilor
Circa 20% dintre lucrătorii din casele de îngrijire au intenți să plece din sector după pandemia Corinavirus

Danny Mortimer, unul dintre liderii Coaliției Cavendish și director executiv al angajatorilor NHS, a declarat: "Dacă asistența socială a adulților nu a fost într-o poziție precară înainte de Coronavirus, acum ea este cu siguranță”.

El a spus că unul din cinci lucrători din domeniul sănătății și îngrijirii au intenția de a-și părăsi locurile de muncă după pandemie, adăugând că este "destul de îngrijorător”, având în vedere că sectorul avea 122.000 de posturi vacante în Anglia.

Coaliția solicită guvernului să vină cu o "soluție tranzitorie” pentru a "naviga decalajul” dintre noul sistem de imigrație și un plan pe termen mai lung de finanțare pentru îngrijirea socială.

Un purtător de cuvânt al ministerului de interne a declarat: "Comitetul consultativ pentru migrație a fost foarte clar în afirmația că imigrația nu este răspunsul la provocările din sectorul asistenței sociale."

"Pe măsură ce implementăm noul sistem de imigrație, dorim ca angajatorii să se concentreze pe investițiile în forța noastră de muncă internă."

"În plus, schema de stabilire a UE permite tuturor cetățenilor UE și EAA, precum și membrilor familiilor lor, care lucrează în prezent în asistență socială, să rămână în Marea Britanie și îi încurajăm să facă acest lucru." a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului de interne.