Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Creşterea pericolului extremist de dreapta în Germania

extremism_de_dreapta_germania_montaj_2020.jpg

Creşterea pericolului extremist de dreapta în Germania
Creşterea pericolului extremist de dreapta în Germania

 La Berlin s-a prezentat astăzi Raportul anual al Oficiului Federal pentru Protecţia Constituţiei, Verfassungsschutz. Ministrul federal de interne şi preşedintele Serviciului de Informaţii Interne au atras atenţia asupra creşterii îngrijorătoare a infracţiunilor extremiste şi a numărului mare de persoane care acţionează în cadrul unor oranizaţii radicale de dreapta. Numărul acţiunilor extremiste de dreapta a crescut cu 10 procente faţă de anul 2018, însumînd peste 22.300 de fapte. Raportul mai cuprinde şi date despre extremismul islamist, cel de stînga şi cel sectant-religios, cît şi activitatea de spionaj a unor state ca Iranul, Turcia, Rusia şi China.

 

 

 

 

Extremismul de dreapta constituie cel mai mare pericol pentru Republica Federală Germania, a declarat ministrul de interne, Horst Seehofer în februarie. Declaraţia a făcut-o după atentatul terorist din Hanau cînd un extremist de dreapta a ucis nouă persoane. Între victime s-a aflat şi un rom din România, Viorel Păun.

Afirmaţiile ministrului din februarie au fost confirmate acum şi de factologia cuprinsă în Raportul Anual al Oficiului Federal pentru Protecţie Constituţiei (Verfassungsschutz – Serviciul de Informaţii Interne). Asta a subliniat astăzi, din nou, la Berlin, şi Horst Seehofer, care împreună cu şeful Oficiului, Thomas Haldenwang, a prezentat Raportul:  

„Nu s-a schimbat nimic. Dimpotrivă, numărul infracţiunilor, numărul persoanelor care aparţin unor organizaţii extremiste de dreapta şi numărul celor care sînt gata să acţioneze violent a crescut.”

Într-adevăr, anul 2019 a fost marcat de două atentate politice care au zguduit opinia publică germană. Este vorba despre asasinarea preşedintelui guvernamental, creştin-democratul Walter Lübcke din Kassel, în iunie, şi despre atacul antisemit asupra sinagogii din Halle, în octombrie.

Potrivit datelor statistice cuprinse în noul Raport al Serviciului de Informaţii Interne, se estimează că numărul extremiştilor de dreapta din Germania a crescut, cuprinzînd, în prezent, circa 32.000 de persoane. Faţă de anul precedent, numărul extremiştilor a crescut, în 2019, cu 8.000. 13.000 sînt consideraţi periculoşi, fiind gata să comită acţiuni violente. Creşterea potenţialului extremist se explică prin faptul că membrii a două organizaţii au fost declarate oficial drept suspecte de acţiuni radicale de dreapta, devenind „obiective” ale serviciului de informaţii. Este vorba despre organizaţia intitulată „Aripa” (Der Flügel) care a acţionat în cadrul partidului naţionalist-autoritar, Alternativa pentru Germania (AfD) şi organizaţia de tineret al aceluiaşi partid (Junge Alternative). Deşi prima organizaţie, „Aripa” a anunţat că se autodesfiinţează, liderii şi membrii nu au părăsit partidul xenofob, anti-european şi anti-musulman, AfD.

Ministrul de interne a subliniat în timpul prezentării Raportului că în ultimele luni s-au luat o serie de măsuri contra extremismului şi au fost interzise cîteva organizaţii ultranaţionaliste şi neonaziste. El a mai anunţat că se înfiinţează acum şi o agenţie centrală care se va ocupa de extremismul de dreapta.

În septembrie se va da publicităţii un raport privind extremismul de dreapta în cadrul forţelor de siguranţă, militare şi civile.

Acest demers a devenit necesar după ce s-au aflat detalii despre acţiuni extremiste în cadrul trupei de elită a armatei federale, KSK - (Comandoul Forţe Speciale - Kommando Spezialkräfte). Ministerul apărării a anunţat între timp desfiinţarea unei subunităţi (companai a II-a) KSK, în cadrul căreia au fost semnalate cele mai multe incidente extremiste.  

Potrivit Raportului, la nivel naţional au fost înregistrate peste 22.300 de acţiuni extremiste.

Extremismul de dreapta, antisemitismul şi rasismul s-au intensificat, a concluzionat ministrul de interne. Aceste fenomene, a mai spus el, constituie cel mai mare pericol la adresa Germaniei.

 

 
Corespondentul RFI la Berlin, William Totok