Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Australia oferă protecție cetățenilor din Honk Kong. China ripostează

premier_australia.png

Șeful guvernului de la Canberra, Scott Morrison
Image source: 
AFP via rfi.fr

Premierul australian Scott Morrison a anunțat că țara sa va oferi protecție locuitorilor din Hong Kong care se află pe teritoriul său, ca răspuns la introducerea noii legi a ”securității naționale” de către China în Hong Kong. Ambasada Chinei la Canberra a reacționat aproape imediat, anunțân că ”deplânge” decizia guvernului australian, pe care o consideră ”fără fundament” și o dovadă a ”amestecului în treburile interne ale Chinei”

Prim-ministrul Scott Morrison a declarat că guvernul său urmează să suspende acordul de extrădare cu Hong Kongul și că va oferi miilor de hongkonghezi din Australia vize temporare, cu posibilitatea de a se muta în Australia apoi pe perioadă nedeterminată.

Prim-ministrul declară că această decizie a fost luată din cauza faptului că legea de securitate din Hong Kong „marchează o schimbare fundamentală a circumstanțelor”. El spune că autoritățile din Beijing și Hong Kong au fost înștiințate în privința deciziei luate de Australia în acest sens.

Anunțul prim-ministrului a apărut la o zi după ce China a deschis un birou nou în Hong Kong pentru agenții guvernamentali ai serviciilor secrete, cu scopul de a urmări implementarea legii adoptată de China săptămâna trecută, lege care vizează combaterea unor ”acte subversive, secesiune, terorism și complot extern”.

Legea inițiază prima schimbare radicală în ceea ce privește libertățile și autonomia Hong Kongului de la reintrarea orașului sub controlul Chinei în 1997.

Morrison a declarat că aproape 10 000 hongkonghezi, locuitori în Australia cu vize temporare de muncă sau studențești, pot rămâne în țară pentru încă 5 ani chiar dacă vizele vor expira.

„Dacă ești deținător de viză temporară, viza va fi extinsă pentru o perioadă de încă cinci pe lângă timpul petrecut în Australia până acum, iar după acești cinci ani se va putea opta pentru o ședere permanentă”, a spus el.

„Vom oferi o viză de cinci ani cu posibilitatea prelungirii șederii pentru viitorii aplicanți hongkonghezi pentru vize temporare, în condițiile în care criteriile de pe lista de competențe cerute sunt întrunite iar notele obținute la evaluarea dosarului sunt corespunzătoare”.

Cu puțin timp înainte de anunțul lui Morrison, Ministrul de Externe australian i-a avertizat pe cetățenii hongkonghezi cu privire la riscul la care noua lege de securitate, „o lege vag definită”, îi expune pe cetățeni.

Cetățenii hongkonghezi din Australia au fost așadar îndemnați să „reconsidere nevoia de a se întoarce în Hong Kong” dacă au nelămuriri în privința noii legi.

Mai devreme în această săptămână Ministrul de Externe spunea că imigranții din Honk Kong vor avea de-a face cu o „detenție arbitrară” dacă se întorc acasă.

Ministrul a adăugat că legea de securitate impusă la Hong Kong „ar putea fi interpretată în mai multe feluri” și că ar putea inclusiv să ducă la transferul unor cetățeni australieni pe teritoriu chinez pentru a fi judecați.

Deși conținutul legii și felul în care va fi aplicată nu sunt „încă exacte”, australienii „s-ar putea afla în fața riscului de detenție din cauza neclarității aspectelor ce țin de securitate națională”.

„Legea ar putea fi încălcată fără măcar să ai intenția să faci acest lucru”, a adăugat ministrul.

 

Traducere de Smaranda Teodoriu după rfi.fr