Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Noua lege privind carantina și izolarea, amânată la votul final în Senat

​Senatorii au amânat pentru luni votul final în privința proiectului de lege privind carantina și izolarea, inițiat de guvern și adoptat cu modificări de deputați. Votul fusese anunțat pentru sâmbătă, însă senatorii juriști au decis ca acesta să fie amânat.

Amânarea a fost făcută la solicitarea PSD pentru luni dimineața, la ora 9.30.Senatorii au avut sâmbătă pe ordinea de zi dezbaterea proiectului de lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic.

Vineri, Comisia Juridică a Senatului a discutat, timp de mai multe ore, amendamentele depuse la proiect, însă raportul comisiei nu a fost finalizat, rămânând în discuţie pentru sâmbătă dimineaţă mai multe texte.

Proiectul de lege al Guvernului privind carantina şi izolarea, modificat în Parlament, a fost adoptat joi seară de camera Deputaților.  Au votat "împotrivă" deputații de la partidul Pro România. Proiectul de lege a fost adoptat cu 266 de voturi "pentru", 11 "împotrivă" și 8 abţineri. Un deputat nu a votat. Comisia juridică a Camerei a adoptat raport favorabil la proiectul Guvernului, cu amendamentele aduse în special de parlamentarii PSD, dar și ai UDMR. Mai exact, izolarea va fi obligatorie pentru bolnavi, carantina va fi instituită printr-un ordin al Direcției de Sănătate Publică pentru fiecare persoană și se aplică suspecților. Ordinul DSP poate fi atacat în instanță.

Principalele prevederi ale legii carantinării adoptate in Comisia Juridică:

Izolarea va fi obligatorie pentru bolnavi și se va face în spital pentru bolnavi sau la domiciliu pentru asimpotmatici;

Carantina va fi instituită printr-un ordin al Direcției de Sănătate Publică pentru fiecare persoană și se aplică suspecțiilor/ Ordinul DSP poate fi atacat in instanță. Carantina poate fi la domiciliu fie în spații destinate pentru acestui lucru;

Cei are părăsesc carantina instituționalizată vor plăti costurile acesteia;

Tratamentul va putea fi refuzat de către pacienți, în scris.

Conducătorii instituțiilor implicate pot dispune detașări pe durată limitată, de maxim 30 de zile, a personalului medical, paramedical și auxiliar specializat, prin ordin al ministrului sănătății, al Comandantului acțiunii sau, după caz, al conducătorului instituției. Ordinul de detașare poate fi atacat, în termen legal, la instanța de contencios administrativ.