Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


S-a sinucis primarul Seulului, Park Won-soon?

primar_seul.png

Park Won-soon, fostul primar din Seul, capitala Coreei de Sud, în noiembrie 2017
Sursa imaginii: 
EFE via France24

Primarul orașului Seul, Park Won-soon, potențial candidat la alegerile prezidențiale din Coreea de Sud, a fost găsit mort la câteva ore după ce fiica sa a raportat dispariția lui, a anunțat Poliția la sfârșitul săptămânii trecute. Presa evocă ipoteza unei sinucideri, în contextul în care edilul fusese acuzat de hărțuire sexuală.

Considerat de mult timp un potențial candidat la alegerile prezidențiale din Coreea de Sud, primarul orașului Seul, Park Won-soon, a fost găsit mort, vineri, 10 iulie, presa locală evocând posibilitatea unei sinucideri, după ce a fost acuzat de hărțuire sexuală.

Edilul în vârsta de 64 ani, fost combatant împotriva dictaturii militare care era la putere în timpul tinereții sale, a plecat de la domiciliul său după ce a lăsat un mesaj care dădea de înțeles că ar fi „ultimele sale cuvinte”, a explicat fiica sa după ce a raportat dispariția sa la poliție. Ea a adăugat că telefonul a fost deconectat de la rețea și nu a mai putut fi contactat.

Agenția sud-coreeană de presă, Yonhap, a scris că „este posibil să-și fi pus capăt zilelor”, dar anchetatorii au subliniat că nu există nicio dovadă care să confirme faptul că mesajul fusese scris de el.

Singura certitudine este o plângere depusă cu o zi înainte la poliție împotriva lui Park Won-soon de către un fost membru al personalului de la primăria capitalei sud-coreene, fără a cunoaște până acum exact sursa oficială.

Presa crede că fusese acuzat de un comportament asemănător celor evidențiate de mișcarea #MeToo prin care sunt denunțate agresiunile sexuale deseori nepedepsite, comise de către bărbații aflați la putere.

Corpul neînsuflețit al primarului a fost descoperit la periferia din nordul Seulului, la câteva ore după ce fiica sa și-a exprimat îngrijorările la poliție iar sute de agenți au fost mobilizați în vederea găsirii primarului.

Corpul său a fost găsit în dimineața de vineri fiind apoi transportat la un spital, constată jurnaliștii de la Agence France Presse.

 

Ambiții mari

Figură emblematică a Partidului democrat (de centru stânga) de la putere, Park Won-soon conducea din 2011 capitala Coreei de Sud ce numără aproape 10 milioane de locuitori, aproape o cincime din populația țării.

Mulți alegători îl considerau un potențial candidat la alegerile prezidențiale din 2022 care să-i succeadă lui Moon Jae-in, actualul șef de stat.

Când a fost întrebat de Agence France Presse acum câteva luni, Park Won-soon nu a ezitat să-și afirme ambițiile de a concura la alegerile prezidențiale.

Dacă ipoteza sinuciderii va fi confirmată, Park Won-soon ar fi al doilea nume politic sud-coreean care și-ar fi pus capăt zilelor după fostul președinte, Roh Moo-hyun, care, în 2009, s-a aruncat de pe un dig după ce fusese acuzat de corupție, într-un caz ce-i viza și pe membrii familiei sale.

Park Won-soon a fost contestatar al dictaturii Park Chung Hee (asasinat la finalul lui 1979) în Coreea de Sud: pentru faptul că a participat la o adunare împotriva regimului militar, Park Won-soon a fost exmatriculat de la Universitatea Națională din Seul în 1975, la doar câteva săptămâni după ce fusese admis, și trimis la închisoare pentru 4 luni.

Apoi a devenit avocat angajat în lupta pentru respectarea drepturilor omului, a fost apărător a numeroși militanți politici în Instanță în anii 1980 și 1990, fiind implicat de asemenea și în activități caritabile.

Aflat în fruntea capitalei sud-coreene, Park Won-soon și-a făcut o reputație de om muncitor neobosit, foarte exigent cu subordonații săi, dintre care unii s-ar fi sinucis din cauza stresului îndurat.

 

Traducere de Smaranda Teodoriu, după France24