Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Adrian Țuțuianu (Pro România): Legea carantinei și izolării conține lucruri inacceptabile

Adrian Tutuianu slogan USR PLUS Dambovita PSD greseala.jpg

Adrian Țuțuianu crede că PSD a greșit în scandalul sloganului USR PLUS (Sursa foto: Facebook/Adrian Țuțuianu)
Adrian Țuțuianu crede că PSD a greșit în scandalul sloganului USR PLUS (Sursa foto: Facebook/Adrian Țuțuianu)

O lege a carantinei și izolării este necesară, dar varianta actuală este inacceptabilă, declară la RFI senatorul Pro România Adrian Țuțuianu. El acuză Guvernul că ocolește dialogul cu Parlamentul.

Adrian Țuțuianu spune că ”legea (carantinei și izolării-n.r.) conține lucruri inacceptabile, din perspectiva drepturilor fundamentale ale omului. Trebuie să pornim de la premisa că dreptul la sănătate este un drept fundamental, garantat de Constituție, dar în același timp, acest drept trebuie exercitat în legătură și cu celelalte drepturi și libertăți fundamentale”.

Senatorul Pro România afirmă că ”o lege este necesară, dar ea trebuie să aibă criterii foarte clare, prin care se restrâng drepturi și libertăți fundamentale. Asistăm de exemplu la privarea de libertate, în baza unor simple suspiciuni, la confiscarea arbitrară a unor bunuri, la definiții care nu întrunesc normele elementare de tehnică legislativă”.

 

”Guvernul refuză dialogul real cu Parlamentul”

 

Adrian Țuțuianu acuză Guvernul că refuză dialogul cu Parlamentul: ”Deocamdată, eu nu am văzut un text final propus nici de PSD și constat în continuare o lipsă de dialog între Guvern și Parlament. Un act normativ de natura aceasta, prin care se restrâng drepturi și libertăți fundamentale trebuie să facă obiectul unei dezbateri ample”.

Întrebat dacă dezbaterile din Parlament sunt pe fondul problemei sau dacă mai degrabă asistăm la un conflict între două instituții de culori politice diferite, Guvernul și Legislativul, senatorul a răspuns: ”Eu nu cred că este o dispută între instituții și nu neapărat o dispută politică, este pe de o parte opacitatea Guvernului, care refuză dialogul real cu Parlamentul, iar pe de altă parte, există oameni care încă mai au grijă de ceea ce înseamnă drepturile și libertățile fundamentale în instituția parlamentară. Cred că aici rezultă această dispută”.

Întrebat dacă Parlamentul nu este și el responsabil pentru miile de suspecți de Covid-19, care umblă liberi, în lipsa unei legi a carantinei și izolării, Adrian Țuțuianu a replicat: ”Situația aceasta nu se datorează faptului că nu există o lege adoptată pe repede înainte, ci se datorează comportamentului pe care îl are Puterea”.

 
Adrian Țuțuianu, despre tergiversarea legii carantinei la Senat