
Politică
Spion egiptean în serviciul de presă al Angelei Merkel?
merkel.png

Se presupune că bărbatul „a lucrat ani de zile pentru un serviciu de informații egiptean”, după cum reiese dintr-un raport al serviciului de informații german care subliniază că ancheta, deschisă în decembrie 2019, „continuă și astăzi”.
El nu a dat nicio informație cu privire la identitatea sau activitatea acestuia din ultimele luni, vorbind doar despre „măsurile” luate de poliție împotriva sa.
Potrivit cotidianului german Bild, bărbatul este un angajat al serviciului public german „de grad intermediar”, fiind cu un nivel peste începători, dar nu deține o funcție publică importantă.
El a lucrat în special în cadrul serviciului pentru vizite ale centrului federal de presă german, Bundespresseamt, un serviciu responsabil de comunicarea cu privire la activitățile cancelariei. Presupusul spion era responsabil de primirea vizitatorilor. Potrivit Bild, el ar fi putut astfel să monitorizeze jurnaliștii egipteni.
Conform raportului serviciului german de informații, atât serviciul egiptean de spionaj extern (GIS), cât și serviciul său de informații interne (NSS) sunt active în Germania.
Supravegherea adversarilor egipteni
Obiectivul lor este, în special, să strângă informații despre adversarii președintelui Abdel Fattah al-Sissi care locuiesc în țară, și despre simpatizanții Frăției Musulmanilor, interzisă din 2013 în Egipt.
Serviciile egiptene sunt de asemenea interesate de membrii comunității creștine ale copților și încearcă să recruteze cetățeni egipteni ca spioni. Acestea „profită de vizitele făcute de acești oameni la reprezentanțele diplomatice egiptene din Germania sau de călătoriile pe care le fac” în țara de origine, se arată în raport.
În afara perioadei care a urmat revoluției din ianuarie-februarie 2011, care a dus la eliminarea președintelui Hosni Mubarak, Egiptul a fost condus permanent, începând din 1952, de către armată.
Armata, care se prezintă drept protectorul poporului, este omniprezentă în societate, iar rolul său s-a accentuat în ultimii ani.
Actualul președinte a ajuns la putere în 2013 după demiterea lui Mohamed Morsi, singurul șef de stat civil și democratic ales în Egipt.
Traducere de Anda Costiuc după France24