Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Maratonul electoral polonez la final. Andrzej Duda câștigă încă un mandat de președinte

duda.jpg

Preşedintele conservator al Poloniei, Andrzej Duda, a câștigat al doilea mandat
Preşedintele conservator al Poloniei, Andrzej Duda, a câștigat al doilea mandat
Sursa imaginii: 
Facebook

 

Punct final în maratonul electoral polonez care a durat 2 ani de zile. Campania a fost resimțită puternic în Polonia, cu multe momente ce au creionat o societate dezbinata între nationalist-conservatori și liberal-centriști, cei dintâi reprezentați de actualul președinte Andrzej Duda, respectiv contracandidatul său Rafał Trzaskowski. Cel din urmă a fost învins ieri, însă la o diferență minimă. Duda a primit 51.21% din susținerea polonezilor (10.401.670 de voturi), iar Trzaskowski a primit 48.79% din încrederea polonezilor (9.910.481 de voturi).

 

Ce a înclinat balanța în favoarea lui Duda ?  

Analiza rezultatelor în detaliu abia începe, dar aș spune că dată fiind diferența foarte mică, de doar 2,4% sau 492.000 de voturi, e posibil ca lipsa marii dezbateri finale la televiziune între cei doi candidați să fi avut un rol decisiv.  Dar marginal printre cauze poate fi invocat și faptul că a început sezonul estival, mulți polonezi fiind déjà plecați în vacanță. Pe fondul dominației mediilor de stat, puternic influente în zonele rurale, acest factor a fost și el decisiv. Zona rurala și a orașelor mici, pur și simplu nu a receptat mesajele electorale ale opoziției, adică ale lui Rafał Trzaskowski, ceea ce în esență nu este ceva nou. Clivajul rural-urban rămâne în continuare valid. Chiar dacă doar 40% din polonezi locuiesc în zona rurală, aceștia continuă să aibă un rol decisiv.

În același timp, peste 20 de milione de polonezi, adica 68,12% din electorat și-a dat votul ieri. E un record egalat doar de turul doi din 1995, atunci când Lech Wałęsa pierdea alegerile în fața lui Aleksander Kwaśniewski. Trzaskowki a învins în 10 din cele 16 voievodate sau regiuni administrative ale Poloniei. Un rezultat cu mult peste așteptările de acum o lună în urmă. La fel, acesta a învins copleșitor și în diaspora, acolo unde aproape 70% din votanți și-au dat votul pentru Trzaskowski. Din extra-milionul de votanți care a fost mobilizat în turul doi, peste 51% au votat cu Trzaskowski. Acesta aprope că și-a dublat numărul de votanți în numai două săptămâni. Însă nu a fost de ajuns.

Andrzej Duda și partidul ce îl susține, și-au mobilizat exemplar electoratul, având totul la dispoziție pentru aceasta : timp, spațiu media, resurse administrative, dar și livrabile social-economice pe baza cărora au putut face noi promisiuni. La aceasta au contribuit enorm și campaniile susținute, vizitele numeroase pe care le-a întreprins președintele Duda pe parcursul mandatului precedent în orașele mici cu populație de până în 20.000 de locuitori și zonele rurale în general. Politicile social-economice pe parcursul celor cinci ani au avut și ele un cuvânt greu de spus. Zona rurală și orașele mici au devenit mai prospere în acești ani de guvernare ai partidului Lege și Justiție.  

Cum se simte opoziția după această campanie prelungită ?

Ar fi cazul să ne uităm cu optimism la viitorul opoziției. Da, gustul înfrângerii lui Trzaskowski este amar pentru opoziție astăzi, în special pentru Coaliția Civică și votanții săi, însă la o sondare în detaliu a rezultatului e lesne de înțeles că opoziția per ansamblu a ieșit consolidată din această bătălie electorală. Mai întâi de toate, opoziția are un nou lider, cu un capital politic enorm. De asemenea, opoziția are de partea sa în mod convingător tinerii și populația de până în 50 de ani.

În ultimii doi ani, intensiatea protestelor față de partidul Lege și Justiție a scăzut numeric în stradă, însă aceasta corelează cu campaniile electorale. De fiecare dată, protestul s-a manifestat prin instituția votului și de fiecare dată numărul celor care a votat împotriva partidului de guvernare a crescut în termeni absoluți. 10 milione de voturi pentru opoziție e o forță cu care PLJ va trebui să învețe a coabita în următorii ani. La rândul lor partidele din opoziție vor trebui să continue a se reforma și consolida. Următoarele alegeri vor avea loc abia în 2023, de aceea va fi important ca partidele din opoziție să învețe a se coaliza.  

Ce ne rezervă relația Poloniei cu Uniunea Europeana și în general la ce ne putem aștepa în politica externă a Poloniei după această re-legitimare a Partidului Lege și Justiție?

Nu vor exista schimbări de fond față de ce am putut urmări până în prezent. Relația cu Bruxelles-ul va continua sa fie tensionată, în special pe linia statului de drept și a reformelor în justiție. În principiu nu ne putem aștepta la ceva nou față de ce am observat în ultimii 4-5 ani. Ne aducem aminte că la aderesa Poloniei a fost activat Articolul VII din Tratatul Uniunii Europene, ceea ce în sine înseamnă un blam politic în relația cu Bruxelles-ul. Ne putem aștepta în continuare la schimburi aprinse de fiecare dată când vor fi semnalate noi încălcări flagrante ale sistemului statului de drept. Cu siguranță acestea vor continua, la fel cum vor continua încercările de a diminua impactul mediilor independente sau de opoziție. Pe acest fundal, nu ne putem aștepta la relații calitativ îmbunătățite cu Uniunea Europeană și capitalele europene importante. Polonia va continua cursul spre semi-izolare sau mai bine spus preocupare exagerată cu sine însăși și în raport cu lumea din jur.

 
Corespondentul RFI la Varsovia, Octavian Milewski