Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"Legea carantinei, armă electorală pentru PSD" - interviu

marcel_ciolacu_psd_congres.jpg

Președintele PSD, Marcel Ciolacu
Sursa imaginii: 
Facebook/Marcel Ciolacu

Partidele sunt în campanie electorală pe teme sanitare, e drept, dar în campanie. Potrivit politologului Andrei Țăranu, social democrații vor să transforme această lege "într-o armă electorală și într-un subiect de dezbatere publică, pentru că este singura modalitate prin care PSD-ul poate să iasă la rampă. Altfel, având în vedere situația sanitară, Guvernul este permanent prima voce. El este cel care trebuie să facă recomandări, să impună legi, să impună restricții, sau invers, să ridice aceste restricții".

PSD nu va vota în Senat legea privind carantina și izolarea până nu vin în Parlament premierul și ministrul Sănătății. Actul normativ a trecut de Cameră, unde a fost modificat și votat de PSD, pentru a nu tergiversa dezbaterile, spune șeful partidului. Totuși, susține Marcel Ciolacu, legea este în continuare una proastă. Replica Guvernului nu a întârziat: nici primul ministru și nici miniștrii Sănătății și Justiției nu au fost invitați în mod oficial să participe la dezbaterile legate de Legea carantinei și izolării. Partidele sunt în campanie electorală pe teme sanitare, e drept, dar în campanie subliniază la RFI politologul Andrei Țăranu. În opinia sa, această lege este singura modalitate prin care PSD-ul poate să iasă la rampă.

În Senat, PSD-ul poate să treacă modelul de la Cameră sau poate să schimbe în totalitate legea, însă ceea ce vor ei să facă cu această lege este să o transforme într-o armă electorală și într-un subiect de dezbatere publică, pentru că este singura modalitate prin care PSD-ul poate să iasă la rampă. Altfel, având în vedere situația sanitară, Guvernul este permanent prima voce. El este cel care trebuie să facă recomandări, să impună legi, să impună restricții, sau invers, să ridice aceste restricții. Ori pentru asta PSD-ul a găsit această modalitate legislativă pe care o va folosi în această perioadă în speranța că unii, cum am văzut în Piața Victorie, se vor lăsa seduși de un asemenea mesaj.