Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UK: Guvernul prezintă noul sistem de imigrație pe puncte post-Brexit

frontiera_britanica.jpg

Frontiera britanică la aeroportul Heathrow
Imigrația din afara Uniunii Europene a atins cifre record în 2022
Sursa imaginii: 
dannyman (CC SA-BY 2.0)

Guvernul britanic a prezentat proiectul noului sistem de imigrație pe puncte care ar urma să intre în vigoare după 1 ianuarie 2021. Sistemul pune capăt libertății de mișcare a persoanelor din Uniunea Europeană. 

Ministrul de interne Priti Patel a prezentat în Camera Comunelor proiectul noului sistem care introduce un punctaj după următoarele criterii: 

1) Condiții obligatorii: 

  • loc de muncă garantat de un sponsor aprobat oficial - 20 de puncte
  • calificare corespunzătoare locului de muncă - 20 de puncte
  • cunoașterea limbii engleze la un nivel cerut -10 puncte

2) Condiții suplimentare: 

  • salariu anual între 20480 - 23039 lire sterline - 0 puncte
  • salariu anual 23039 - 25559 lire sterline - 10 puncte
  • salariu anual peste 25560 lire sterline - 20 puncte
  • loc de muncă deficitar - 20 de puncte
  • doctorat relevant locului de muncă - 10 puncte
  • doctorat relevant locului de muncă în știință, tehnologie, inginerie, matematici - 20 de puncte

Totalul necesar aprobării cererii de imigrare este de 70 de puncte, format din 50 de puncte din primele trei condiții obligatorii și cel puțin 20 de puncte din următoarele șase variante. 

Pentru lucrătorii din domeniul medical (medici, asistenți, etc) guvernul preconizează o viză rapidă care se poate obține în trei săptămâni.

Asistenții sociali și infirmiere în sectorul îngrijirii nu sunt incluși în lista profesiilor deficitare, ceea ce a provocat critici severe din partea angajatorilor din sector unde există un deficit de peste 100000 de lucrători. 

Criză în recrutare?

Guvernul susține că încurajează folosirea forței de muncă aflate în Marea Britanie, inclusiv printre cei aproape 3,5 milioane de cetățeni UE care au solicitat și au obținut rezidență după 1 ianuarie 2021. 

Noul proiect al imigrației pe puncte
Sursa imaginii: 
The Sun

"Noile detalii oferite de Priti Patel astăzi despre implementarea politicii de imigrație post Brexit arată în continuare că europenii care doresc să vină în Marea Britanie după 1 ianuarie 2021 au nevoie de cunoștințe de limbă engleză și calificări. Cred personal că pentru anumite sectoare în care deficitul de forță de muncă va fi mare se vor crea unele condiții mai relaxate (hoteluri, restaurante, curățenie, construcții).", a declarat la RFI Cristina Irimie, directoarea unei agenții de recrutare din Londra.

"Fără niciun fel de exagerare și glumă, risc să rămân singur", a declarat la RFI managerul unei case de îngrijire a persoanelor cu dizabilități, Sorin Ciociu, unde majoritatea salariilor sunt sub 20000 de lire anual. 

"Norocul meu e că momentan am candidați din sectorul de ospitalitate și de la aeroport care au rămas șomeri din cauza pandemiei de Coronavirus. Aceștia și alții disponibilizați din alte sectoare își caută de lucru în îngrijire socială pentru că sunt disperați. Dar când carantina se va ridica, se vor relua zborurile și se vor redeschide hotelurile, vor pleca înapoi.", spune Sorin Ciociu.  

"Eu am 75% angajați din Europa, mai precis din estul Europei și dacă aceștia bor pleca, va fi costisitor să-i înlocuiesc cu alții din afara UE, pentru că trebuie să le faci sponsorizare și trebuie documente de la ministerul de interne, trebuie permise de muncă, ș.a.m.d., deci angajarea va fi mai greoaie și voi rămâne singur." a adăugat el.

Casele de îngrijire au fost cele mai afectate de pandemie, aici murind de Covid-19 aproape 20000 de internați, din totalul de 45000 pe Regatul Unit. 

Proiectul legii imigrării trebuie adoptat de parlament - în Camera Comunelor (aleasă) Partidul Conservator condus de premierul Boris Johnson are o majoritate confortabilă, iar Camera Lorzilor (numită) nu face obstrucție la proiectele incluse în manifestul electoral al partidului de guvernământ.