Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pagina de istorie: Podul Concordiei, construit cu pietrele simbolului absolutismului, Bastilia

pont_de_la_concorde.jpg

Pont de la Concorde, vedere de pe pasarela Solférino
Sursa imaginii: 
wikipedia.org

Franța își serbează azi Ziua Națională. În 14 iulie 1789, în Paris, se producea căderea Bastiliei. Pentru contemporani, acest eveniment a avut semnificația unei revolte împotriva absolutismului. 

În vara anului 1789, populația Parisului fusese cuprinsă de febra revoltelor. Agitatori radicali însuflețeau populația, pe care o îndemnau să distrugă simbolurile Vechiului Regim, pe care îl identificau cu tirania. Așa s-a întâmplat în dimineața zilei de 14 iulie, când agitatorii au determinat mulțimea să pornească spre una dintre cele mai faimoase temnițe, unde erau deținuți întemnițați în baza celebrelor ”lettres de cachet”, emise în numele Regelui Franței. Bastilia era, de fapt, un bastion pus sub protecția Sfântului Anton, ridicat în secolul al XIV-lea, pentru a proteja cetatea Parisului de atacatori. În timp, însă, vechea fortăreață a devenit un loc în care deținuții erau puși sub supravegherea comandantului garnizoanei care era cantonată în bastion. 

Agitatorii revoluționari au cerut mulțimii care se adunase pe străzile Parisului să îi elibereze pe deținuți și să distrugă simbolul tiraniei. 40.000 de oameni au pornit la asalt. Comandantul garnizoanei, Bernard Rene Jordan de Launay a fost ucis, fără nici o judecată. Revoluționarii, după ce au pus stăpânire pe fortăreață, au vrut să elibereze mulțimea deținuților. Însă au avut surpriza să constate că în așa-zisul simbol al tiraniei erau deținute doar șapte persoane, în stare fizică bună; unii deținuți, însă, aveau tulburări mintale. 

Marea victorie a fost însă capturarea a 30.000 de puști, a 12 tunuri și a unei cantități mari de praf de pușcă. Armamentul a fost folosit pentru a crea o armată revoluționară pariziană, Garda Națională. Regele Franței a făcut tot ceea ce era posibil pentru a evita ciocnirea trupelor revoluționare cu armata care îi rămăsese loială. Și-a retras trupele de pe străzi și a acceptat toate reformele cerute de revoluționari.

În 15 iulie, un antreprenor privat, Palloy, a început să vândă unele pietre desprinse din zidurile Bastiliei ca urmare a asaltului revoluționarilor. El le vindea pe post de suveniruri pentru cei care doreau să serbeze noua zi a libertății. Ulterior, zidurile Bastiliei au fost puse la pământ, iar pietrele au fost utilizate pentru a construi peste Sena un nou pod. Acesta a primit numele de Podul Concordiei. Însă, în realitate, tocmai concordia națională a fost cea care a lipsit în Franța în anii care au urmat. Aceștia au adus proclamarea republicii, decapitarea regelui, războaiele revoluționare, războaiele napoleoniene, prăbușirea militară a Franței, ocupația străină și restaurarea monarhiei. Au urmat apoi o nouă serie de conflicte și de revoluții care au zguduit Franța în tot secolul al XIX-lea.

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie