Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Europa Plus: Avocații turci au ieșit în stradă contra regimului Erdogan

mehmet_durakoglu.jpg

Președintele Baroului din Istanbul, Mehmet Durakoğlu
Image source: 
cumhuriyet.com.tr

Avocații turci protestează în stradă față de o lege care permite înființarea de barouri multiple, scăzând puterea avocățească și spun că li se ascund dosarele clienților, Rusia își face reclamă turistică pe Tik Tok, iar din proiectul de artă al unui model kasak, aflăm care este situația femeilor din această țară conservatoare. În Georgia, o lege controversată amnință libertatea de exprimare, Azerbaidjan are un protocol de tratare la domiciliu a COVID19, animalele sălbatice salvate de oameni se mută în casă nouă în Ucraina, iar la Yerevan are loc, online, o secțiune a Festivalului de Film, Caisa de aur.

Mii de avocați au protestat în Turcia față de legea care prevede crearea de barouri multiple, scrie www.dw.com în limba turcă. Autoritățile spun că această lege va asigura un sistem pluralist și democrat, în timp ce avocații susțin că legea va scădea influența barourilor din marile orașe, precum Istanbul, Ankara sau Izmir, foarte critice la adresa președintelui Erdogan.

„În calitate de avocați, vom demonstra că acest proiect de lege nu este în concordanță cu standardele judiciare universale și cu Constituția. Aici vorbim despre opresiune. Vorbesc despre un stat polițist. Este un punct fără întoarcere. Această țară are nevoie de rezistență,” a declarat președintele Baroului din Istanbul, Mehmet Durakoğlu.

„Nici măcar nu putem studia dosarele pentru că le ascund, nu le încărcă în UYAP (Sistemul național de informații pentru rețeaua juridică). Dreptul de apărare a fost limitat," continuă avocatul.

„Ați angajat 14.000 de judecători și procurori. Să discutăm despre aceste angajări. Ne-au acuzat că facem politică. Puteți numi o țară în care este interzis să faci politică? Numai noi știm prin ce am trecut în secțiile de poliție ca să nu mai fie tortură. Avocații nu pot rămâne tăcuți,” mai spune Mehmet Durakoğlu.

 

Rusia își face reclamă turistică pe Tik Tok

Agenția Federală pentru Turism (Rosturism) lansat o campanie publicitară cu hashtag-ul #RussiaTravel pe TikTok, potrivit www.vedomosti.ru.

Campania își propune să sprijine turismul intern, precum și să le vorbească utilizatorilor TikTok despre călătoriile în Rusia în această vară. Aplicația are de 20,1 milioane de utilizatori în rândul cetățenilor ruși cu vârsta de peste 12 ani.

Utilizatorii TikTok vor filma și vor posta videoclipuri scurte despre călătoriile lor cu unul dintre hashtag-urile: #russiatravel, #inthecountry și #ecotourism. Autorii celor mai de succes videoclipuri vor fi premiați de TikTok.

 

Fata perfectă din societatea tradițională kazakă este moale ca bumbacul

Așa spune unul dintre proverbele țării. Modelul kasakh, Aya Shalkar, a luat cea mai mare notă acordată de comisia de doctorat a Universității de Arte Aplicate din Viena, cu proiectul său despre rolul femeilor în această țară, scrie publicația stan.kz.

Proiectul, realizat cu ajutorul studioului kazakh VFX Buralqy, a fost împărțit în șase filme la care Aya a folosit elemente tradiționale ale culturii kazahe. Astfel aflăm despre violența în familie, discriminare și sexism ca principale probleme ale femeilor kazace din secolul XXI.

Femeile reprezintă doar 22% din parlamentarii kazaci și, pentru prima dată în istoria țării, o femeie a fost numită în funcția de akim (guvernator al unei regiuni, n.r.) în 2020. O mare parte a populației din Kazahstanul consideră că femeile nu ar trebui să participe la discuții despre vin și politică și că nu au ce căuta la putere. 400 de femei sunt ucise în fiecare an în acte de violență domestică și una din trei femei a suferit abuzuri din partea partenerului de viață.

 

Lege care ar restrânge libertatea de explimare în Georgia

Coaliția Plaidoyer pentru media reacționează la modificările aduse legilor georgiene privind radiodifuziunea și comunicațiile electronice, acuzând riscuri de restricționare nejustificată a libertății de exprimare, comentează www.on.ge.

 
„Solicităm parlamentului georgian să examineze propunerile prezentate de Comisia de Comunicații cu participarea radiodifuzorilor, a persoanelor autorizate, a experților naționali și internaționali,” a declarat coaliția într-un comunicat.

Potrivit acesteia, pachetului legislativ prezentat va da o putere nelimitată Comisiei de Comunicații.

„Comisia pentru Comunicații poate folosi pârghii directe și indirecte pentru a lua toate deciziile cu privire la difuzarea de media, accesul la Internet, serviciile de publicitate și chiar drepturile lucrătorilor,” se arată în comunicat.

 

Tratament pentru Covid la domiciliu în Azerbaidjan

Ministerul Sănătății de la Baku a anunțat modalitatea de de tratament la domiciliu pentru persoanele infectate cu coronavirus, scrie apa.az.

Astfel, în cazul în care o persoană suspectează că este infectată, contactează telefonic policlinica la care este arondată. Medicul de policlinică evaluează starea persoanei și decide dacă trimite o echipă sanitară la domiciliul acesteia pentru a efectua testul COVID-19. Rezultatul vie în 1-3 zile, timp în care starea persoanei este monitorizată. Dacă testul e pozitiv, iar persoana are simtome ușoare sau e asimptomatică, primște la domiciliu medicamente precum vitamina C, vitamina D3, magneziu, zinc, seleniu și paracetamol. Dacă starea se agravează, pacientul este mutat la spital.

 

Casă nouă pentru animalele sălbatice victime ale omului din Lviv, Ucraina

Animalele sălbatice adăpostite la Centrul Ecologic și Naturalist din Lviv, Ucraina, vor locui pe două hectare de teren, special amenajate în parcul Snopkivsky din oraș, anunță zaxid.net.

Peste 1.200 de animale sălbatice, victime al cruzimii umane, sunt ajutate acum în orașul ucrainean, în două centre care devin neîncăpătoare. Adesea este vorba despre animale răscumpărate din captivitate unde sunt ținute în condiții foarte proaste.

Locuitorii din Lviv pot merge încă de acum la cele două centre pentru a vizita animalele și pentru a le aduce de mâncare: pește congelat pentru berze, mere, legume și mâncare pentru păsări.

 

O parte a festivalului Caisa de Aur din Erevan se mută online

Proiectul GAIFF Pro al Festivalului Internațional de Film din Erevan, Caisa de Aur, se desfășoară online în perioada 13-16 iulie, deși evenimentele festivalului au fost mutate în toamnă, în perioada 1-8 noiembrie.

Potrivit Armenpress, vor avea loc întâlniri individuale între experții cinematografiei internaționale și ateliere pentru proiectele selectate, mese rotunde și conferințe pentru toți profesioniștii cinematografiei acreditați.

„Platforma GAIFF Pro a început, deja, să fie recunoscută pe scena internațională, iar persoanele care doresc să facă producție în această regiune încep să intre în contact cu noi. Proiectele noastre înregistrează și succese,” spune Sona Karapoghosyan, responsabila GAIFF Pro. Aceasta face referire la „Chauffeur de Lusine Sargsyan, selectat pentru Festivalul de Film de la Berlin sau Lumea lui Irene de Mary Aghakhanyan care a participat la festivalul Când Orientul întâlnește Orientul și a câștigat un premiu; Filmul lui Silva Khnkanosyan a fost prezentat la festivalurile din Leipzig și Rotterdam. Sunt sigură că, în anii următori, vom avea vești din ce în ce mai bune,” a declarat Sona Karapoghosyan.

 

Toate articolele din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus