
Politică
Începutul sfârșitului pentru Borissov? Sau, poate, nu...
borisov.jpg

Pentru mulți observatori, premierul bulgar de centru-dreapta Boyko Borissov, a fost un exemplu de stabilitate și, până la urmă, de eficiență.
Iată, țara a ajuns în antecamera zonei euro, după ce la sfârșitul anilor 1990 traversa o criză financiară teribilă. Economia s-a stabilizat, veniturile au crescut și au fost realizate unele investiții, cum ar fi cele din infrastructura rutieră sau industria turismului, care-i fac să crape de ciudă pe vecinii români.
Politician abil, Borissov a reușit să evite poziția de oaie neagră a PPE, deținută de omologul ungar Viktor Orban, deși în Bulgaria, scandalurile de corupție și abuzuri s-au ținut lanț.
Poate că Borissov a reușit se se mențină pe linia de plutire și printr-o remarcabilă duplicitate de tip balcanic – în timp ce acasă, în Bulgaria, conduce afacerile cu mână de fier, pe scena europeană joacă rolul aliatului fidel al Germaniei și evită să intre în coliziune cu liderii din nucleul dur.
Întrebarea este cât va mai putea păstra Borisov un asemenea echilibru, dat fiind conflictul deschis cu însuși președintele țării, Rumen radev.
Săptămâna trecută a izbucnit la Sofia cel mai mare val de proteste anti-guvernamentale din ultimii ani, mii de manifestanți cerând demisia lui Borissov și a procurorului șef. În timpul acestor proteste, brutalitatea polițiștilor este bine cunoscută, dar de această dată lucrurile au mers mult mai departe, după cum informează site-ul Politico.
Tatăl unui tânăr student la drept a atras atenția tuturor atunci când a arătat că polițiștii i-au lovit fiul, deja inconștient, cu picioarele în cap și în piept.
Protestele au vizat și alte ținte: Ahmed Dogan, fostul șef al partidului etnic turc , important aliat al lui Borissov și apropiatul său, Delyan Peevski, un baron mediatic. Aceștia beneficiau de protecție din partea instituțiilor de forță, deși nu aveau dreptul.
Iar un grup de protestatari a ocupat o bucată de plajă de la Marea Neagră, în folosința exclusivă a lui Dogan, când, la fel ca în România, plajele sunt domeniu public.
Președintele de stânga al Bulgariei, Rumen Radev, a văzut oportunitatea de a ieși de sub strânsoarea lui Borissov, chiar înaintea alegerilor de anul viitor, cerând UE să acorde mai multă atenție sistemului corupt din Bulgaria.
De partea sa, Borissov respinge acuzațiile președintelui și se descrie drept singurul lider care putea ține Bulgaria pe o traiectorie pro- europeană. El îi acuză pe aliații Partidului Socialist al lui Radev că sunt implicați în propriile scandaluri de corupție și legături cu crima organizată .
Borissov îl acuză pe Radev că urmărește o vendetă personală împotriva lui și chiar că l-a urmărit cu o dronă.
Nu știm unde va duce acest conflict, dar Borisov are atuurile lui. Mai întâi, de un deceniu, el manevrează cât se poate de bine politica bulgară pentru a se menține mereu deasupra. Stilul său direct și popular și ieșirile pe terenul de forbal încă îl fac simpatic în ochii multor alegători.
În plus, a reușit să mențină prietenii strânse în familia sa politică europeană.
Borisov spune că a învățat politică de la fostul lider comunist Todor Jivkov și apoi, de la fostul rege Simeon al II-lea – le-a fost gardă de corp amândurora, înainte de a ajunge primarul Sofiei.
Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România
Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica