Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Războiul” dintre spionii ruși și ucrainieni continuă

agent_ucraina.png

Agent ucrainean în timpul unui schimb de prizonieri la Odradivka, Ucraina, în apropierea punctului de frontieră cu Rusia de la Mayorsk
Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

Autoritățile ucrainene au anunțat recent arestarea unui agent rus aflat într-o funcție înaltă care a jucat un rol crucial în înființarea serviciilor secrete în republica separatistă Donețk în 2014.

Serviciul de Securitate al Ucrainei a anunțat că un agent rus de la Directoratul principal de spionaj, mai exact de la serviciile secrete militare rusești, se află în arest. Bărbatul este acuzat „pentru coordonarea unei rețele de sabotaj și terorism în Ucraina”.

Conform anchetatorilor site-ului de investigație independent Bellingcat care au examinat mai multe apeluri telefonice, Andry K, 36 ani, este un escroc judecat de o instanță ucraineană și eliberat în anul 2014. În condiții încă neelucidate, în câteva săptămâni a devenit agent de legătură între înalți responsabili de la Kremlin și liderii separatiști din regiunea Donețk.

Având cu el cinci pașapoarte ucrainene și un pașaport rusesc, bărbatul se plimba peste tot, în regiunea Donbass, la Moscova, la Kiev dar și în alte țări europene. În 2018 a fost implicat la Viena, în Austria, în furtul unui tablou de Renoir.

Legătura cu consilierul lui Putin pe probleme legate de Ucraina

A pus Kievul mâna pe peștișorul auriu rus? Ar fi o excelentă pradă, dar dincolo de asta este interesant de văzut cum un infractor de joasă speță a devenit un interlocutor în cele mai înalte sfere de putere ale Rusiei.

Cunoscutul Andriy K este într-o relație foarte strânsă cu generali de la Serviciul Federal de Securitate și de la Directoratul principal de spionaj, cele două mari agenții de servicii secrete rusești. Acesta este calificat drept agentul liderilor separatiști locali. Mai mult, se pare că ar avea o legătură și cu Vladislav Sourkov, consilierul personal a lui Vladimir Putin în privința unor chestiuni ce țin de Ucraina.

Martor principal în afacerea Zborului 17 Malaysia Airlines

Există oare vreo legătură între această poveste și cea care vizează ancheta catastrofei zborului 17 Malaysia Airlines? Da, însă legătura este indirectă, fiindcă agentul Andriy K a obținut o funcție mai înaltă abia după această catastrofă din iulie 2014, ce a avut loc deasupra regiunii Donbass.

Cu toate acestea, ancheta demonstrează că în perioada 2014-2015 Andriy K era în relație foarte strânsă cu doi responsabili înalți ruși aflați pe lista de suspecți din ancheta catastrofei MH17. Atunci apărea ca un martor principal în identificarea celor din comandamentul militar care a dus la prăbușirea aeronavei, doar că procesul MH17 a fost amânat și apoi reluat în iunie în Țările de Jos.

Doar că de fiecare dată când Ucraina a arestat un martor MH17, Moscova a cerut în mod sistematic integrarea acestuia în programul de schimb a deținuților între cele două țări. La Kiev, mulți se tem că acest martor va fi eliberat și că apoi se va întoarce în Rusia.

 

Traducere de Smaranda Teodoriu, după rfi.fr