Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ovidiu Voicu, despre dosarul 10 august: Șefii Jandarmeriei au știut să-și acopere urmele

Ovidiu Voicu clasare dosar august Jandarmerie.jpg

Ovidiu Voicu comentează la RFI propunerea PSD ca Marian Neacsu sa fie instalat in fruntea SGG
Ovidiu Voicu comentează la RFI propunerea PSD ca Marian Neacsu sa fie instalat in fruntea SGG

Dosarul violențelor din 10 august 2018 a fost clasat parțial. Concret, procurorii DIICOT au stabilit că nu a existat nici o tentativă de lovitură de stat și au declinat către Parchetul Militar partea de anchetă ce vizează jandarmii care au comis presupuse abuzuri față de manifestanții pașnici din Piața Victoriei. În schimb, șefii Jandarmeriei acuzați de abuz în serviciu au scăpat de urmărirea penală.

Directorul executiv al Centrului pentru Inovare Publică, Ovidiu Voicu, este unul dintre oamenii care au protestat acum doi ani în fața Guvernului, când jandarmii au intervenit în forță. În opinia sa, este greu de crezut că șefii Jandarmeriei mai pot fi trași la răspundere pentru violențele din 10 august: ”Foarte probabil, acei ofițeri înalți, având și experiență, inclusiv politică, pentru că la acest nivel, la o instituție ca Jandarmeria faci și politică, au știut să își acopere urmele, dacă au făcut ceva, cu hârtiile necesare. Probabil că din acest motiv, va fi foarte greu, dacă nu imposibil vreodată să se ajungă la altceva decât la această decizie de clasare a dosarului”.

El crede că ”pentru ceilalți, jandarmii simpli din dispozitiv, s-ar putea ca unii din ei să tragă ponoasele faptului că sunt înregistrări. În mod evident, au existat jandarmi care au abuzat de poziția lor. Am văzut acele înregistrări, în care protestatari cu mâinile ridicate sunt loviți, în care se folosește sprayul lacrimogen de la mică distanță și așa mai departe”.

 
Ovidiu Voicu primește cu tristețe anunțul DIICOT privind clasarea dosarului 10 august