Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Povestea primei femei ministru din România, Florica Bagdasar

florica_bagdasar.jpg

Sursa imaginii: 
en.wikipedia.org

Numele de Bagdasar este cunoscut în zilele noastre în special datorită spitalului din Capitală care îl poartă. Însă acest nume a fost făcut faimos de cel puțin două personalități ale lumii medicale românești. Azi, Pagina de istorie povestește despre prima femeie ministru din România, Florica Bagdasar. 

Florica Bagdasar s-a născut în Monastir, în Imperiul Otoman, într-o familie de macedoromâni. S-a înscris la Facultatea de Medicină din București, pe care a absolvit-o în 1925.

 

Doi ani mai târziu s-a căsătorit cu doctorul Dumitru Bagdasar. Cei doi soți au plecat apoi la specializare în Statele Unite ale Americii.

 

Florica Bagdasar a urmat cursuri de sănătate publică la Harvard, iar Dumitru Bagdasar a învățat noi tehnici de neurochirurgie. La Boston, Florica Bagdasar a primit bursa Rockefeller. Cei doi medici s-au întors în țară în 1929.

 

După ce a trecut prin toată filiera de examene și concursuri, Florica Bagdasar a fost definitivată ca medic primar de psihiatrie, specialitatea igienă mintală. S-a dedicat asistenței neuropsihiatrice și educaționale a copilului.

 

Florica Bagdasar și colaboratoarea sa, Florica Nicolescu, au elaborat și experimentat cu succes la diverse școli primare propriul abecedar („Carte pentru toți copiii”) și propriul manual de aritmetică, bazate pe ideea globală de grupare și pe scrisul vertical simplificat. 

 

În 1946, după înființarea Centrului de Igienă Mintală din București, unde erau tratați copiii cu deficiențe mintale și tulburări de comportament, Florica Bagdasar l-a organizat după cele mai moderne precepte științifice inspirate din SUA. 

 

Din nefericire, în acel an Dumitru Bagdasar, care era ministru al Sănătății în Guvernul Petru Groza, s-a stins din viață. Florica Bagdasar a fost numită ministru al Sănătății în locul soțului ei. A ocupat această funcție timp de doi ani, până în 1948. Florica Bagdasar a fost prima femeie care a deținut un cabinet ministerial într-un guvern al României. 

 

Mandatele celor doi miniștri Bagdasar nu a fost ușoare. În anii imediat după război, s-au confruntat cu crize grave, de la rețele sanitare decimate de război, lipsuri, sărăcie, la epidemii de tifos exantematic în Moldova și de malarie în Dobrogea. 

 

Soții Bagdasar aveau vederi și simpatii de stânga încă din tinerețe. Astfel, după 23 august 1944, Florica Bagdasar a devenit membră a Partidului Comunist Român.

 

Așa se explică și numirea celor doi soți ca miniștri ai Sănătății în guverne comuniste.

 

În 1949 a fost numită conferențiar universitar la Institutul Medico-Farmaceutic din București.

 

Însă între anii 1953–1956, Florica Bagdasar a căzut în dizgrația comuniștilor de influență stalinistă.

 

A fost defăimată în presă și destituită din funcțiile deținute. A fost anchetată în repetate rânduri. A rămas fără nici un venit, fiindcă pensia după soțul ei de la Academie a fost, de asemenea, tăiată.

 

A fost obligată să împartă apartamentul în care locuia cu fiica ei, cu o altă familie cu doi copii.

 

După 1957, a scăpat de  valul de teroare stalinistă și a fost parțial reabilitată, astfel că în octombrie 1957 a fost numită vicepreședintă a organizației Crucea Roșie din România. 

 

De asemenea, i s-a dat permisiunea de a călători și a avut posibilitatea să-și revadă fiica de mai multe ori în străinătate.

 

A continuat să trăiască în România până la sfârșitul vieții, în 1978.

 

 

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie