Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Estonia: ”nomazi digitali” pentru ieșirea din criză

Pentru a se recupera după daunele provocate de criza economică generată de pandemie, Estonia apelează la o resursă puțin obișnuită: nomazii digitali.

Aceștia sunt oamenii care călătoresc și lucrează în același timp, folosind tehnologiile ce le permit să rămână în contact cu restul lumii indiferent din ce loc, să acceseze comenzi și să livreze produsul muncii lor.

Ei activează în domenii diferite, de la consultanță IT la servicii contabilitate, de la construcții de situri la promovarea pe rețelele sociale și lista este încă foarte lungă. A fi nomad digital nu este doar o profesie, ci și un stil de viață, iar acești oameni valorizează locurile în care se pot stabili cu ușurință și – foarte important – care le oferă posibilități sporite pentru networking. Ei combină lucrul cu călătoriile și cunoașterea unor locuri și culturi noi.

Așa că mica Estonie, țara de la Marea Baltică numărând mai puțin de un milion și jumătate de locuitori, s-a gândit că va avea mult de câștigat dacă va găzdui astfel de nomazi ai secolului XXI, proveniți din afara Uniunii Europene.

Ei vor primi viză de ședere dacă vor dovedi că reușesc să câștige cel puțin 3.500 de euro pe lună și furnizează dovezi, cum ar fi listele de clienți, care atestă rolul lor profesional, după cum aflăm din ediția europeană a Politico.

Viza le va permite să stea în Estonia timp de 12 luni, în care vor beneficia inclusiv de dreptul de a călători, până la 90 de zile, în celelalte 26 de state membre UE. Evident, primind viză estoniană, ei vor plăti taxe pe teritoriul țării și vor dinamiza economia locală.

După cum spune Politico, decizia autorităților de la Tallin va schimba modul în care arată piața muncii și s-ar putea dovedi un bun exemplu asupra modului în care coronavirusul reformează economiile europene.

Pur și simplu, în timpul crizei coronavirusului, mulți angajatori au înțeles că se poate lucra mult mai eficient într-un sistem flexibil și de la distanță. Nomazii digitali nu sunt angajați cu normă întreagă, ei lucrează ca free-lanceri, pe bază de proiecte și se mută acolo unde găsesc oportunități.

Și iată cum mica Estonie continuă să inoveze, după ce a devenit prima țară care a implementat complet sistemul e-guvernare , în care internetul este disponibil peste tot, în care se poate face e-banking de mai bine de 20 de ani și în care este legiferat votul electronic.

Estonia le permite oamenilor din alte țări - sub rezerva unor verificări - să înființeze de la distanță o afacere în această țară și să beneficieze de birocrația online, inclusiv pentru declarațiile fiscale.

Situată în proximitatea Rusiei, cu care întreține relații extrem de tensionate (a și fost atacată cibernetic în câteva rânduri), Estonia a fost nevoită să inoveze pentru a deveni o țară de succes. Până acolo încât a devenit un reper la nivel european și global.

Și n-ar fi deloc rău dacă și guvernanții noștri ar învăța din exemplele Estoniei, pentru o ieșire din criză mai inteligentă și mai eficientă.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica