Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Auto-revoluție în interiorul Partidului Comunist din China. Partidul Comunist din China urmează modelul lui Stalin

al_19-lea_congres_al_partidului_chinez.jpg

Deschiderea celui de-al XIX-lea congres al Partidului Comunist Chinez
Președintele chinez Xi Jinping a cerut miercuri revigorarea partidului comunist
Sursa imaginii: 
AP - Mark Schiefelbein / rfi.fr

Un nou proiect pilot a fost anunțat în China pentru cinci orașe, care are drept scop „rectificarea” cadrelor „corupte”, folosind terminologia extremistă din 1940 pentru a „scoate otrava din oase”.

Curățarea, anunțată de un oficial care a fost trimis la Wuhan pentru a rezolva problemele  apărute în urma gestionării necorespunzătoare a pandemiei COVID-19, va fi aplicată la nivel național în 2021, cu un an înaintea celui de-al 20-lea Congres al Partidului, unde Xi Jinping speră să-și prelungească funcția de secretar general.

 

Scurt istoric

Mii de comuniști chinezi au fost eliminați în timpul campaniei de rectificare Yan'an din 1942. Cei care puteau rămâne în partid au fost nevoiți să-și „unifice gândirea” și să urmeze declarația oficială a lui Mao Zedong. Dacă aceștia se abăteau de la declarația lui Mao, ajungeau să fie expulzați, torturați sau chiar omorâți.

La acea vreme, Partidul Comunist Chinez (PCC) lupta cu ocupanții japonezi și naționaliștii chinezi dintr-o bază îndepărtată din nord-vestul Chinei, unde sosiseră după „marșul cel lung”, evadând din forțele naționaliste, o călătorie care le-a decimat rândurile.


Pictură în ulei: Mao Zedong vorbind în timpul campaniei de rectificare din 1942 în Yan'an

În purjările lui, Mao a fost ghidat de “Cursul scurt de istorie a partidului comunist bolșevic al Uniunii Sovietice”. Campania de rectificare Yan'an din 1942 a dat tonul tuturor epurărilor interne ale partidelor pe care PCC le-a suferit până azi.

 

Campania de rectificare

Săptămâna trecută, campania de rectificare Yan'an din 1942 a ajuns din nou pe primele pagini.

Chen Yixin a anunțat pe 8 iulie, o curățare în stilul „rectificării lui Yan’an” a cadrelor de partid, într-un discurs în cadrul unei reuniuni a Comisiei Politice și Juridice Centrale, un organism de elaborare a politicilor, aflat sub conducerea directă a Comitetului central al Partidului Comunist.


Poster: Portretele lui Marx, Engels, Lenin, Stalin și Mao Zedong. „Trăiască imbatabilul marxism, leninism și gândire Mao Zedong” pe un afiș de propagandă chineză. În perioada Yan'an, teoria a fost dominată de „Istoria Partidului Comunist al Uniunii Sovietice (bolșevici): curs scurt” al lui Stalin

Încurajându-i pe cei din exterior să se calmeze, el susține că partidul trebuie să "rotească cuțitul spre interior, pentru a scoate otrava din oase”, printr-o „auto-revoluție” care trebuie să curețe sistemul de justiție al țării de „elementele corupte” și să elimine funcționarii „cu două fețe” care nu au făcut nimic pentru PCC.

 

Pandemia din Wuhan

Cel care a ținut discursul, Chen Yixin, a fost trimis de Xi Jinping în februarie la Wuhan pentru a remedia problemele cauzate de gestionarea incorectă a pandemiei Covid-19.

La acea vreme, oficialii locali au fost acuzați că au acționat prea lent, permițând virusului să se răspândească. Apoi, Chen a intervenit și a impus izolarea strictă care ar fi putut contribui la încetinirea răspândirii virusului. De asemenea, el a reorganizat aparatul politic local.

Noua „campanie de rectificare” începe în această lună în nouă locuri exacte: inițial concentrându-se pe „personalul juridic”, lovind oficialii instanțelor, procurorii, secțiile de poliție și chiar două închisori.

Această „rectificare”, care este menită să dea afară persoanele care nu respectă regulile partidului, va dura patru luni și se va încheia în octombrie.

În 2021, experimentul se va muta la nivel național și își va lărgi considerabil domeniul de aplicare, și, potrivit lui Chen, „sarcina de rectificare și educare a echipelor politice și juridice naționale va fi finalizată ...” la timp pentru Congresul cu numărul 20 al PCC.

 

Ecouri staliniste

„Campania de rectificare” nu a ajuns până acum în presa internațională. Site-ul englez al agenției oficiale de știri Xinhua a dedicat patru rânduri campaniei care este menită să „remedieze problemele organelor politice și juridice”, iar South China Morning Post din Hong Kong i-a dedicat un articol.

Aceasta a fost raportată pentru prima dată în vest de către observatorul pentru drepturile omului Bitter Winter, care le reamintește cititorilor că „au fost necesare epurări (staliniste) pentru a menține membrii Partidului Comunist într-o stare de teroare constantă, zdrobind orice posibilă disidență chiar înainte de a se manifesta."

„Nu este foarte liniștitor”, spune Massimo Introvigne, redactorul șef al Bitter Winter.

E ca și cum un politician francez ar invoca teroarea revoluționară din 1793 pentru a impune anumite politici. Introvigne consideră că aceasta este mai degrabă o campanie „politică”, decât o mișcare care are drept scop eliminarea corupției, având în vedere că discursul „arată că există o anumită neliniște cu privire la criticile aduse de Xi Jinping în timpul epidemiei”, care trebuie eliminată.

Xi Jinping
Xi Jinping, președintele Chinei pe viață - acum lucrează să devină și secretarul general al Partidului Comunist pe viață?
Sursa imaginii: 
Greg Baker / AFP / rfi.fr

„Citind printre rânduri, ai impresia că PCC este preocupat de aplicarea blândă a legii în instanțe și închisori,” spune Bitter Winter, arătând spre Chen care folosește sloganuri maoiste: „pedeapsă înainte și după, „vindecarea și salvarea oamenilor” și „ pedeapsă severă”.

 

Milioane de cadre de partid riscă să fie vizate.

Chen Yixin a fost omul pe care Xi Jinping l-a trimis în Wuhan în februarie pentru a face față gestionării incorecte a pandemiei COVID-19. La acea vreme, oficialii locali au fost acuzați că au acționat prea lent, permițând virusului să se răspândească. Apoi, Chen a intervenit și a impus izolarea strictă care ar fi putut contribui la încetinirea răspândirii virusului.

 

Curățarea Mlaștinii cu caracteristici chinezești

„Se pare că există un sentiment că întregul sistem este corupt și că trebuie să fie curățat”, spune Michael Dillon, cercetător independent din China și autor al cărții China: a Modern History.

„Una dintre frazele chinezești utilizate în discurs ar putea fi tradusă ca o drenare a mlaștinii care l-ar înghiți si pe Donald Trump ”, remarcă el.

În 2022, PCC va organiza cel de-al 20-lea Congres. „Dacă Xi Jinping ar demisiona, va fi înlocuit de altcineva ", spune Dillon.

Deci, această campanie aparent legală și judiciară este probabil legată de consolidarea propriei poziții în partid." Xi și-a asigurat deja mandatul pe viață pentru președinția statului atunci când restricțiile privind numărul de mandate au fost eliminate în timpul unei sesiuni a Congresului Național al Poporului din 2018.

 

Și Hong Kong?

Efectele „campaniei de rectificare” din Hong Kong nu pot fi vizibile imediat, dar impunerea unei legi controversate de securitate națională la 1 iulie a deschis porțile pentru ca politica Chinei să intre în orașul cândva relativ autonom, deoarece Beijingul intervine tot mai des în politicile Hong Kong-ului.

Luni, reprezentanții Biroului de Legătură a Beijingului din Hong Kong au numit alegerile „ilegale”, spunând că organizatorii colaborează cu puterile străine pentru a „provoca serios” sistemul electoral din Hong Kong ”.


Campania pentru alegerile din Hong Kong, despre care Beijingul a spus că este „ilegală”
Sursa imaginii: 
AFP / Arhivă / rfi.fr

Potrivit lui Dillon, campania de „rectificare a lui Yan’an”, care va fi lansată la nivel național în 2021, ar putea fi folosită în Hong Kong împotriva mai multor parlamentari, de exemplu în tabăra pro-democrație.

„S-ar consolida controlul asupra sistemului juridic din Hong Kong (PCC)”, care, până de curând, a fost „unul dintre lucrurile care au făcut ca Hong Kong-ul să fie diferit și le-a oferit oamenilor cu opinii disidente un grad de protecție”, spune el.

 

Traducere de Anda Costiuc.