Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Florian Bodog (PSD): Legea carantinei are o vulnerabilitate juridică

Legea carantinei și izolării poate fi atacată pentru neconstituționalitate, declară la RFI senatorul PSD Florian Bodog, după ce Senatul a adoptat documentul Guvernului, cu modificări substanțiale. Fostul ministru al Sănătății afirmă însă că PSD nu va ataca legea la Curtea Constituțională.

Florian Bodog spune că ”legea carantinei a fost schimbată radical față de varianta venită de la Guvern, în sensul că au fost eliminate toate aspectele neconstituționale sau considerate de senatori și de deputați abuzive. Când vorbesc despre abuziv, mă refer la confiscarea bunurilor, la carantinarea bunurilor, mă refer aici la imposibilitatea părintelui de a hotărî ce se întâmplă cu copilul în situația în care se îmbolnăvește și automat, copilul trebuia să fie preluat de stat”.

Întrebat dacă e convins că legea carantinei și izolării va putea fi aplicată cu ușurință în varianta Senatului, parlamentarul PSD a răspuns: ”Sper că nu vor fi persoane care să facă interpretări ale legii, în sens abuziv (...). Problema este așa cum știți că s-a lucrat noaptea, s-a lucrat non stop și teoretic, există posibilitatea să fi rămas lucruri pe care noi să nu le fi observat, dar noi am încercat să le eliminăm. Însă ceea ce este periculos la această lege este faptul că poate fi atacată pentru neconstituționalitate, datorită faptului că Ludovic Orban nu a cerut avizul CES. Deci inițiatorul este obligat prin lege să ceară avizul CES și se poate invoca excepție de neconstituționalitate, dacă cineva atacă legea la Curtea Constituțională. Există această vulnerabilitate juridică. Pe de altă parte, datorită faptului că s-au produs modificări multe, mai există și posibilitatea de a fi atacată pe bicameralism, dar mă rog, asta e discutabil”.

Florian Bodog precizează că PSD nu va ataca legea carantinei și izolării la CCR: ”PSD nu va ataca legea, pentru că am lucrat s-o aducem la o formă constituțională și la o formă europeană, o formă democratică care să respecte drepturile omului”.

 
Florian Bodog, despre modificările aduse de Senat legii carantinei