Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Laura Kövesi și propunerea de creștere de buget pentru Parchetul European

kovesi.jpg

Laurei Codruţa Kovesi a fost demisă de la șefia DNA în urma unei solicitări formulate de ministrul Justiției, Tudorel Toader
Laura Codruța Kövesi spune că 3000 de dosare sunt în așteptarea demarării activității Parchetului European
Sursa imaginii: 
Facebook

Liderii europeni demarează astăzi la Bruxelles discuții dificile privind viitorul cadru financiar al UE care va ține cont și de apariția unei noi instituții, cea cu sediul la Luxembourg, anume Parchetul European condus de Laura Codruța Kövesi. Parchetul beneficiază de o propunere de buget sporit pentru 2021, deși acesta este încă departe de necesitățile sale reale. Intr-un interviu pentru RFI, Laura Kövesi a explicat toate etapele prin care instituția va trece înainte de a ataca cele în jur de 3000 de cazuri de fraudă cu bani europeni care o așteaptă pentru debutul activității. 

Estimările necesităților financiare ale Parchetului European nou creat se ridicau la 55 de milioane de euro pentru 2021, după cum explică Laura Codruța Kövesi. Comisia Europeană a propus un buget de 37,7 milioane de euro, care va fi dezbătut de statele membre începând de astăzi.

Este într-adevăr  o creștere de buget, dar nu este acea creștere pe care noi am propus-o”, spune ea precizând totuși că discuția bugetară între instituțiile UE abia începe. Inițial, în 2019, Parchetului European îi fuseseră alocate 13 milioane de euro pentru 2021. 

Mărirea de buget face să crească numărul procurorilor europeni la 140 pentru cele 22 de state membre. 

De altfel, Parchetul European se află încă pe cale de a selecționa acești procurori care își vor desfășura activitatea la Luxembourg unde vor forma așa numitul „Colegiu”. 

Teoretic, acești procurori ar fi trebuit numiți în decembrie anul trecut, dar toată procedura a fost întârziată întrucât Malta a propus candidați neeligibili”, explică Kövesi care adaugă că o soluție a fost găsită de curând. 

Intr-adevăr, după consultări între Malta, Comisia Europeană și președinția germană a UE, Maltei i s-a permis , în mod excepțional , să fie reprezentată de doi procurori europeni. 

In fine, anchetele din statele membre vor fi conduse de așa numiții procurori delegați a căror selecție se afla de asemenea în curs.  

Parchetul își va începe activitatea odată ce aceștia toți vor fi selecționați. Dar există și un cadru normativ, amintește Kövesi, astfel regulamentul de funcționare al Parchetului European trebuie implementat la nivel național, la fel și directiva privind protejarea intereselor financiare ale UE. 

Instituția din care fac parte 22 de state din cele 27 ale UE, ar putea să-și înceapă activitatea cum era prevăzut, la sfârșitul acestui an. Se estimează că 3000 de dosare vor fi pe masa procurorilor pentru acest început de activitate, spune Kövesi. 

Parchetul European are valoarea adăugată de a face din combaterea fraudei cu bani europeni o prioritate în statele sale membre, ceea ce nu este cazul acum. Laura Codruța Kövesi spune că a constat „ discrepanțe majore” în acest sens. 

In plus, parchetul are putere de investigație, de a facă urmăriri penale și de a trimite în judecată, ceea ce Oficiul de Luptă Antifraudă, faimosul OLAF, nu are.