Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Frustrant este că știm ce-i de făcut pentru a limita contagiunea, dar n-o facem -- interviu cu Marm Kilpatrick

kilpatrick.jpg

Marm Kilpatrick, profesor de biologie cu specialitatea Ecologie a Bolilor Infecțioase, Universitatea Statului California--Santa Cruz
​Marm Kilpatrick este profesor de  biologie cu specialitatea ecologie a bolilor infecțioase  la Universitatea Statului California--Santa Cruz.  Studiile sale privind dinamică și impactul agenților patogeni sunt des citate și extrem de relevante în aceste zile, în special în ce privește rolul comportamentului uman în transmiterea infecțiilor virale.
În Statele Unite,  acest comportament a dus, în combinație cu politizarea excesivă,  comunicarea lipsită de coerentă la nivel federal și  sistemul de testare deficient, la o recrudescență dramatică a numărului de cazuri într-un număr mare de state, printre care California.  Evoluția numărului zilnic de noi cazuri în California o arată clar. Erau 1.412 cazuri la 4 aprilie, 1.275 o lună mai tîrziu, așadar tendința descendența. În iunie, cînd a început ridicarea, extrem de prudență de altfel, a restricțiilor, numărul de noi cazuri a început să crească dramatic. Barurile,  la care face referință Marm Kilpatrick, s-au redeshis începînd de la 8 iunie, cînd se înregistrau 2.170 de cazuri în 24 de ore.  Patru zile mai tîrziu erau 3.660, două săptămîni mai tîrziu 5.019, 9.740 de noi cazuri într-o singură zi la 30 iunie. Apogeul a fost atins pe 7 iulie: 11.694 de noi cazuri.  În California, că și în Florida, Arizona, Texas și alte state, SARS-Cov-2, "dușmanul invizibil",  a cîștigat războiul.
 
Marm Kilpatrick:  SARS-Cov2 are un grad de letalitate mult peste cel al virusurilor gripale comune, și o trăsătură naturală care-i mărește periculozitatea:  este transmisibil cel puțin o zi pînă la trei înaintea apariției simptomelor. Asta-l face mai greu de ținut sub control decît  primul  coronavirus SARS și îngreunează desfășurarea de activități umane fără riscul de a-l raspindi accidental.
 
Rep.:  Care sunt, în aceste condiții,  modalitățile de limitare a râspindirii  noului coronavirus?
 
Marm Kilpatrick: Cele mai eficiente strategii de reducere a contagiunii virale, instrumentele pe care le avem la dispoziție pentru reducerea raspindirii inter-individuale a virusului,  sunt limitarea contactelor apropiate și prelungite ( cu alte cuvinte scurtarea interacțiunilor),  portul de masca și distanțarea fizică.
 
Rep.:  Ce s-a întâmplat în Statele Unite? De ce această curbă epidemiologică atît de tragic diferită de cea a țărilor europene și asiatice?
 
Marm Kilpatrick:  În Statele Unite, am avut numeroase probleme în sfera comunicării publice: absența îndrumărilor clare către populație, relativă întîrziere cu care s-a recomandat portul de masca. Adăugăm la această comportamentele individuale extrem de riscante  pe fondul absenței mășurilor de protecție și avem explicația raspindirii virale masive care a adus Statelor Unite  intietatea mondială la multiple categorii, printre care numărul de cazuri și de morți.
 
Rep.: Cum a ajuns America la această tristă întietate?  Riposta anti-virală planetară a urmat un tipar unic,  dar Statele Unite au eșuat.
 
Marm Kilpatrick: În prima faza a epidemiei creșterea extrem de rapidă a numărului de cazuri a impus luarea de măsuri drastice precum carantină.  Scopul era de a cîștiga timp pentru a reduce cît mai mult  posibil incidența bolii și a consolida capacitatea sanitară  care să permită identificarea de pozitivi și urmărirea  contactelor acestora pentru a le izola și zagazui în felul acesta trasmiterea  virusului. Din păcate, în Statele Unite nici n-am redus destul numărul de cazuri,  nici n-am întărit capacitatea de riposta medicală. Rezultatul a fost că după ridicarea restricțiilor--măsură adoptată  în întreagă lume--numărul de cazuri a început să crească iar cu o rapiditate extremă. Alte țări care au normalizat treptat n-au cunoscut aceeași evoluție  pentru că au reușit să țină mult mai bine în frâu virusul.
 
Rep.:  California a părut multă vreme să urmeze o traiectorie europeană.  A introdus printre primele carantina, în martie, a redus substanțial incidența și letalitatea bolii dar brusc, la început de iunie, "miracolul californian" a devenit un coșmar. Care ar fi explicațiile?
 
Marm Kilpatrick: Aspectul cel mai frustrant pentru  marea majoritate a oamenilor de știință și oficialităților din sănătate este că știm ce-i de făcut pentru a limita contagiunea, dar n-o facem. Ne angajăm în activități cu grad mare  de risc deși există alternative care nu cer mare sacrificiu și care ar fi infinit mai sigure. Putem organiza de pildă ieșiri la iarbă verde  în care familiile stau la mese de picnic separate și corect distanțate. Riscul ar fi, în această varianta,  mult mai redus.  În ciuda acestei evidente, în Santa Cruz--comitatul unde locuiesc--și în întreagă țară s-au organizat petreceri în interior, în grupuri mari.  Rezultatul? Molipsiri în lanț, și o dublă consecință: număr mare de infectari și potențiale decese,  și întrucît am pierdut controlul asupra maladiei  necesitatea în atîtea locuri de a face pași îndărăt, de a re-închide segmente întregi ale societății cu pierderile de locuri de muncă ce vor urmă inevitabil.
 
Rep.:  De ce, de unde această febră, care nu s-a manifestat doar în California, de a reveni cît mai repede la o normalitate ce nu mai este, sau nu este încă posibilă?
 
Marm Kilpatrick: O problema serioasă este că s-a produs o deconectare  mentală: pe de o parte știm că ne aflăm  în plină pandemie, pe de altă vedem lucruri care ar arată că riscul de contagiune este redus. Cel mai la îndemînă exemplu: barurile se redeschid;  dacă n-ar fi sigur să mergi la bar nu s-ar redeschide. N-a existat o campanie de comunicare clară care să semnaleze că redeschiderea acestui tip de antrepriză NU înseamnă că virusul a dispărut, că riscul a dispărut. Ar fi trebuit insistat că adevărul e altul, că virusul continuă să circule și reprezintă o anemintare gravă,  că singurul mod de a continuă pe calea spre normalitate  este să alegem comportamente sigure și să le evităm pe cele riscante.
 
Rep.:  Acum e prea târziu.  "Normalitatea" se îndepărtează. Guvernatorul Gavin Newsom a decis la 13 iulie re-închiderea barurilor,  restaurantelor fără terasă, muzeelor, grădinilor zoologice,  și în comitatele cele mai afectate a lăcășurilor de rugăciune, majorității birourilor,  mall-urilor, saloanelor de coafură.  Ce mai rămîne de făcut?
 
Marm Kilpatrick:  Cel mai important lucru pe care-l putem face acum ar fi să lansăm o amplă campanie de comunicare și educație, pentru a-i face pe oameni să înțeleagă exact ce activități trebuie evitate și ce activități sunt recomandate. Spunem lucruri vagi precum "purtați masca" sau "păstrați distanță fizică", dar cred că nu-i suficient. Trebuie accentuat că dacă vrem activități sociale--și le vrem cu toții--acestea trebuie desfășurate în siguranță, pe baza de reguli clare.
 
Rep.:  Ce elimina un astfel de virus? S-a mizat pe sezonalitate, pe căldură, dar se vede bine că face ravagii și la peste 40C.   Ce alte speranțe sunt, în afară terapiilor-- majoritatea  experimentale?
 
Marm Kilpatrick: Din păcate nu prea multe. Una este vaccinul, altă imunitatea de turmă. Problema cu acest tip de imunitate este că necesită un număr enorm de infecții, spitalizări și morți. În New York, metropolă care a fost crunt lovită, o persoană din 390 în viață acum în trei luni a murit de Covid-19. Asta în ciuda izolării la domiciliu,  instituită cînd numărul de cazuri începea să crească exponențial. Date publicate în ultimele săptămîni arată că doar 20-25% din populația metropolei are anticorpi, cînd nivelul minim necesar atingerii imunității de turmă este probabil undeva între 40 și 70%. Asta înseamnă că ar fi nevoie de o dublare a numărului de cazuri inventariate în New York pentru a eradica boală în acest fel. E deznodamintul pe care cu toții dorim să-l evităm, dar mi-e teamă că ne îndreptăm în această direcție relativ repede în multe locuri din America. E un deznodămînt oribil.
 
Toate interviurile realizate de corespondentul RFI în SUA, Radu Tudor:  https://www.rfi.ro/tag/interviu-sua
 
Ascultă aici interviul cu Marm Kilpatrick, profesor de biologie cu specialitatea ecologie a bolilor infecțioase la Universitatea Statului California--Santa Cruz