Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Boris Johnson: "Revenire semnificativă la normalitate" până la Crăciun

boris_johnson.jpg

Boris Johnson
Sursa imaginii: 
PA

Restricțiile Coronavirus vor fi în continuare relaxate în Anglia, în conformitate cu planurile pentru o "revenire semnificativă la normalitate” de Crăciun, a anunțat prim ministrul britanic Boris Johnson. În conformitate cu noile reguli, oamenii pot utiliza imediat transportul public pentru călătorii, în timp ce sfaturile pentru angajatori se vor schimba de la 1 august.

Companiile vor avea mai multă discreție pentru a readuce personalul la locurile de muncă dacă acest lucru este sigur a declarat premierul Johnson, care a adăugat "sperând la tot cel mai bun și planificând pentru cel mai rău”.

La o conferință de presă de la Downing Street, premierul a declarat că foaia de parcurs "rămâne condiționată" de progresele continue în controlul virusului și prevenirea unui al doilea val de infecții care ar putea copleși Serviciul Național de Sănătate (NHS).

"Sperăm sincer că vom putea revizui și restricțiile care au rămas și vom permite o revenire mai semnificativă la normalitate cel mai devreme din noiembrie - posibil la timp pentru Crăciun", a adăugat premierul Johnson.

Administrațiile descentralizate din Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord au puterea de a-și stabili propriile termene pentru reducerea restricțiilor.

În anunț, premierul Johnson a explicat că guvernul le-a spus clar oamenilor din Anglia (unde trăiește peste 80% din populația Regatului Unit) că ar putea folosi acum transportul public.

"În loc să le spună guvernul să muncească de acasă, vom oferi angajatorilor mai multă discreție și le vom cere să ia decizii cu privire la modul în care personalul lor poate lucra în siguranță”, a anunțat premierul Johnson pentru data de 1 august. 

Lucru: de acasă sau la birou?

El a explicat că ar putea însemna "continuarea lucrului de acasă, care este un mod de a lucra în siguranță și care a funcționat pentru mulți angajatori și angajați”.

Lucru de acasă sau la birou
Angajatorii vor putea decide unde să-și desfășoare salariații munca: acasă sau la birou
Sursa imaginii: 

Îndrumările actuale ale distanțării sociale a guvernului impun oamenilor să stea cel puțin 1 m distanță cu anumite precauții.

Joi, consilierul științific principal al guvernului, Sir Patrick Vallance, le-a spus parlamentarilor că nu există "absolut niciun motiv” pentru a schimba îndrumările actuale ale guvernului cu privire la lucrul de acasă.

Guvernul a sfătuit oamenii să "lucreze de acasă dacă pot” din martie, iar Sir Patrick a spus că munca la domiciliu este încă o "perfect valabilă” pentru mulți.

Întrebat despre aceste comentarii la conferința de presă, premierul a declarat că "este de acord în totalitate” cu Sir Patrick și că nu este de competența guvernului să le spună angajatorilor unde ar trebui să fie forța lor de muncă.

Următoarele schimbări din Anglia:

Piscină
Începând cu 25 iulie se pot redeschide piscinele
Sursa imaginii: 
Getty Images
  • Începând cu 25 iulie săliile de forță, piscinele și alte facilități sportive se pot redeschide
  • La 1 august, guvernul își va actualiza sfaturile pentru a mersul la muncă, cerând angajatorilor să ia decizii despre cum și unde personalul lor poate lucra în siguranță
  • De la aceeași dată, cele mai multe centre de agrement rămase, inclusiv bowling, patinoare, cazinouri și toate serviciile de contact apropiat, cum ar fi esteticienii, vor avea voie să se redeschidă
  • Teatrele interioare și concertele live vor putea fi reluate cu audiențe distanțate social
  • Recepțiile de nuntă pentru până la 30 de persoane vor fi, de asemenea, permise începând cu luna viitoare
  • Din septembrie, școlile, grădinițele și colegiile vor fi deschise pentru toți copiii și tinerii, cu program complet, în timp ce universitățile fac eforturi, de asemenea, pentru a se redeschide cât mai mult posibil
  • Din octombrie, guvernul intenționează să permită publicului să se întoarcă pe stadioane, în timp ce conferințele și alte evenimente de afaceri pot începe, sub rezerva rezultatelor testelor pilot