Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Summit UE: Premierul bulgar susţine corelarea acordării fondurilor europene de respectarea statului de drept

boiko_borisov.jpg

Premierul bulgar Boiko Borisov
Sursa imaginii: 
Facebook

În schimb, premierul ungar Viktor Orban este unul dintre cei mai vehemenţi opozanţi ai ideii condiţionării acordării fondurilor europene de respectarea statului de drept. El susține că un astfel de mecanism automat ar presupune modificarea tratatelor UE.

Premierul bulgar Boiko Borisov a anunţat că susţine ţările membre ale Uniunii Europene care în discuţiile de la summitul de la Bruxelles privind planul de relansare economică au afirmat că doresc corelarea acordării fondurilor europene de respectarea statului de drept, transmite duminică dpa preluată de Agerpres.

''Aseară (sâmbătă seară) i-am sprijinit într-o manieră foarte fermă pe acei colegi care au vorbit în favoarea statului de drept'', a spus Borisov duminică, înaintea unei noi sesiuni a Consiliului European extraordinar început vineri.

Totuşi, el a adăugat că ar trebui să se ajungă la ''un compromis'' la actualul summit UE pentru a răspunde astfel şi îngrijorărilor exprimate de alte state membre.

Să amintim că mii de bulgari au manifestat săptămâna trecută cerând demisia guvernului pe care îl acuză de corupţie şi legături oligarhice. Boiko Borisov şi aliaţii săi naţionalişti din coaliţia guvernamentală au declarat joi că vor rămâne la putere până la sfârşitul mandatului parlamentului, în primăvara viitoare.

Premierul ungar Viktor Orban este, în schimb, unul dintre cei mai vehemenţi opozanţi ai ideii condiţionării acordării fondurilor europene de respectarea statului de drept, el susţinând că un astfel de mecanism automat ar presupune modificarea tratatelor UE.

De partea sa, cancelarul austriac Sebastian Kurz a recunoscut că mai este ''un drum lung de parcurs'' privind ajungerea la un acord asupra planului de relansare economică, în pofida progreselor înregistrate.

''Cred că este posibil să se ajungă la un acord la acest summit, dar, deşi este a treia zi, încă este un drum lung de parcurs'', a spus Kurz.

Summitul special al UE era prevăzut să se încheie sâmbătă, dar lipsa unui acord între Cei 27 a dus la prelungirea cu o zi a reuniunii la nivel înalt de la Bruxelles.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a propus sâmbătă ca valoarea pachetului general de relansare economică, de 750 de miliarde de euro, să rămână neschimbată, dar valoarea împrumuturilor să crească de la 250 la 300 de miliarde de euro, iar cea a granturilor să scadă de la 500 la 450 de miliarde de euro.

Principalele puncte de divergenţă repartizarea granturilor şi a împrumuturilor şi condiţiile de acordare a fondurilor respective, cel mai reticent fiind grupul ţărilor ''frugale'' (Austria, Olanda, Suedia, Danemarca).