Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Siegfried Mureșan: Cine respinge corelarea fondurilor europene de statul de drept are de gând să atace statul de drept

Siegfried Muresan Josep Borrell legitimitate.jpg

Image source: 
Facebook/Siegfried Mureșan

România nu se opune condiționării fondurilor europene de respectarea statului de drept, declară la RFI eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan. El speră pe de altă parte că negocierile de la Bruxelles pe tema planului de redresare economică a UE pe fondul Covid-19 se vor încheia cu un acord.

Siegfried Mureșan explică blocajul negocierilor de la Bruxelles privind planul de redresare economică a UE: ”De ce negocierile sunt în impas? Pentru că este prima dată când se creează un pachet de ajutor economic de o asemenea anvergură. Sunt foarte mulți bani, 750 de miliarde de euro, din care 500 de miliarde fonduri nerambursabile, bani pe care țările care îi primesc nu mai trebuie să îi dea înapoi niciodată și 250 de miliarde credite. Acesta este primul mare subiect de negociere, volumul total și raportul între fonduri nerambursabile și credite (...). Ar fi de dorit ca această reuniune a Consiliului European să se încheie cu un acord, cât mai rapid, pentru a putea începe negocierile între Consiliu și Parlament”.

Eurodeputatul PNL precizează că România nu se opune condiționării fondurilor europene de respectarea statului de drept: ”Orice om politic care respinge corelarea fondurilor europene de statul de drept are de gând să atace statul de drept. Tocmai de aceea, guvernele anterioare, PSD, erau foarte vocali în a respinge această corelare a fondurilor europene cu statul de drept. Însă vă spun foarte clar: un Guvern care nu are de gând să atace statul de drept nu are de ce să se teamă de această corelare a fondurilor europene cu statul de drept. De altfel, în aprilie 2019, PE chiar a votat un act legislativ cu care merge la negocieri cu Consiliul UE tocmai privind modul în care să fie implementată această corelare, iar noi, europarlamentarii PNL am votat în favoare”.

 
Siegfried Mureșan, despre blocajul negocierilor de la Bruxelles pe tema planului de redresare economică